Domowe biszkopciki bezglutenowe

Domowe biszkopciki bezglutenowe możecie wykorzystać do przygotowania deserów i ciast. Same w sobie są wspaniałą przekąską dla dzieci. Najmłodsi mogą je jeść bez żadnych dodatków, a wybredne starszaki z odrobiną dżemu lub miodu :) Ich wykonanie zajmuje kilkanaście minut (z pieczeniem włącznie!).

Domowe biszkopciki, to słodka przekąska o  świetnym, bo naturalnie bezglutenowym składzie. Brak w nich aromatów, polepszaczy smaków, konserwantów czy spulchniaczy. Czy nie takie „zdrowe słodycze” powinniśmy serwować swoim najbliższym i sobie? 😉


Składniki (20 niedużych sztuk):
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (ok. 1,5 minuty).
  3. Dodajemy cukier i ubijamy kolejną 1 minutę.
  4. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, aby żółtka dobrze się połączyły z białkami.
  5. Stopniowo przesiewamy mąki prosto do miski z ubitymi jajkami. Mieszamy delikatnie łyżką, aby nie zniszczyć struktury ubitych jajek.
  6. Biszkopciki wykładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedna łyżka ciasta=jeden biszkopcik.
  7. Pieczemy 12 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  8. Gotowe. Smacznego :)

 

domowe biszkopciki bezglutenowe

3 thoughts on “Domowe biszkopciki bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website