Domowe lody jagodowe (borówkowe)

Na upalne dni najlepsze są lody owocowe. Natomiast najlepsze z owoców to naszym zdaniem owoce leśne, a królowymi owoców leśnych są niewątpliwie jagody (u Nas nazywane borówkami) 😉 Dlatego proponujemy Wam domowe lody jagodowe. Wykonanie ich nie wymaga posiadania maszynki do lodów! Są one w 100% bezglutenowe i 100% smaczne :)


Składniki:

  • 1 szklanka borówek /jagód
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 330 ml śmietanki 30%

Wykonanie:

  1. Borówki umieszczamy w garnku i zasypujemy 2 łyżkami cukru i zalewamy 3 łyżkami wody. Borówki doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 5-8 min. na małym ogniu. Całość mieszamy aby się nie przypaliła. Po tym czasie odstawiamy powstałą masę do czasu wystygnięcia.
  2. Jajka sparzamy gorącą wodą (aby ewentualne zanieczyszczenia z skorupek nie przedostały się do lodów)
  3. W jednej miseczce ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę.
  4. W drugiej miseczce ubijamy białka jajek na sztywną piane, a następnie dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy do czasu rozpuszczenia cukru.
  5. W trzeciej miseczce ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru.
  6. Do ubitych żółtek dodajemy schłodzone borówki (które wcześniej gotowaliśmy).
  7. Masę tą mieszamy delikatnie z ubitą śmietanką.
  8. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  9. Tak przygotowana masę wkładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy. Wszystko schładzamy min. 3-4 godziny. W razie dłuższego mrożenia przed podaniem należy wyciągnąć lody 5 minut wcześniej z zamrażarki aby troszkę się rozmroziły. Lody należy zjeść w ciągu tygodnia- ze względu na obecność surowych jajek w przepisie.
  10. Gotowe!

lody jagodowe bez glutenu

lody borówkowe bezglutenowe

domowe lody jagodowe borówkowe

2 thoughts on “Domowe lody jagodowe (borówkowe)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website