Pyszne jagodzianki bezglutenowe

Pyszne jagodzianki bezglutenowe to hit ostatnich dni. Zniknęły niestety szybciej niż powstały :) Zrobione są z gotowego miksu mąki bezglutenowej na chleb, ponieważ imitują dzięki temu domowe, pszenne jagodzianki. Ponawiamy apel- wykorzystajmy sezon na borówki i przetwórzmy je w dowolny sposób. Te bułeczki z jagodami smakują świetnie i dlatego polecamy Wam ten przepis. Najlepiej smakują na świeżo :) Na drugi dzień najlepiej odgrzać je na parze lub kilka sekund w mikrofalówce. Smacznego borówkowego :)


Składniki (na 6 dużych jagodzianek):
  • 250 g mąki bezglutenowej (u nas koncentrat ciasta chlebowego)
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 60 g masła roztopionego
  • 12o ml wody
  • 1 jajo (rozmiar M) + 1 białko jaja
  • szczypta soli
Składniki na nadzienie:
  • 9 łyżek borówek
  • 3 łyżki cukru
Składniki na lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody

Przygotowanie:
  1. Najpierw przygotowujemy rozczyn z drożdży. Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, 1 łyżeczką mąki i letnią wodą. Pozostawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, 1 jajko, roztopione masło,resztę cukru i szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy rękami aż ciasto będzie odstawać od ręki czyli ok. 15 – 20 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40-50 minut.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i formujemy z niego rękami podłużny wałek, który następnie dzielimy nożem na 6 równych części.
  4. Powstałe części rozklepujemy w rękach (które też powinny być lekko oprószone mąką, aby ciasto się do nich nie przyklejało) na placuszki, wkładamy do środka po 1,5 łyżki borówek i posypujemy cukrem wg uznania. Placuszki z nadzieniem zlepiamy jak pierożki (na boku). Zlepiane części ciasta powinny być wolne od mąki, bo wtedy ładnie się skleją.
  5.  Powstałe „pierożki” formujemy rękami na kształt bułeczek i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Miejsce w którym jagodzianki były zlepiane powinno być od spodu, przylegać do blachy. Każdą kolejną jagodziankę kładziemy ok. 4 -5 cm od poprzedniej aby się nie zlepiły podczas wyrastania.
  6. Ułożone na blasze jagodzianki przykrywamy ściereczka i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy białkiem jaja, które wcześniej lekko roztrzepujemy widelcem.
  8. Jagodzianki bezglutenowe pieczemy na rumiany kolor przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  9. Upieczone jagodzianki dekorujemy lukrem. Lukier przygotowujemy w następujący sposób: cukier puder, sok z cytryny i wodę mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy.
  10. Gotowe. Smacznego :)

jagodzianki bezglutenowe drożdzówki z borówkami

jagodzianki bez glutenu proste drożdżówki domowe

drożdżówka bułka z borówkami bez glutenu

11 thoughts on “Pyszne jagodzianki bezglutenowe

  1. Z jakiego konkretnie miksu chlebowego korzystalas? Mi kompletnie nie wyszły niestety, bo twarde i kruche. I ile tej wody, faktycznie 120 ml?

    • Korzystaliśmy z miksu firmy Bezgluten. Tak, wody ma być 120 ml. A jakie było ciasto podczas wyrabiania? Z jakiego miksu były Twoje jagodzianki? W przepisie skróciłam czas pieczenia do 20 minut, może zbyt długie pieczenie bylo powodem.

  2. nasze wyszły pyszne:) zarówno zaraz po upieczeniu jak jeszcze na drugi dzień dzieci się nimi zajadały ze smakiem :)

  3. A co z roztopionym maslem? W skladnikach jest, a wykonaniu juz nie ma. Wlasnie zrobilam ciasto, ktore wyrasta i nie dodalam tam roztopionego masla, pewnie wyjdzie suche jak juz ktos napisal.

      • Tuz po tym jak napisalam zdecydowalam sie na ponowne wyrobienia ciasta, tym razem z maslem. Wstawilam tez do piekarnika naczynie z woda zeby nawilzala powietrze. Jagodzianki wyszly przepyszne!!! Zjadlam wlasnie trzy, ale wybaczam sobie po prawie czterech latach niejedzenia ich z powodu diety bezglutenowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website