Szyszki z ryżu preparowanego

Jeśli poszukujecie prostych w przygotowaniu słodkości (nie tylko dla dzieci) polecam Wam tradycyjne szyszki z ryżu preparowanego. Dzięki użyciu bezglutenowych krówek i ryżu królują u nas te świetne, słodkie kuleczki :) Znikają równie szybko, jak powstały :)


Składniki (ok. 50 kuleczek):
  • 250 g krówek
  • ok. 60 g ryżu preparowanego
  • 75 g masła
  • 1 łyżeczka ciemnego kakako (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Krówki i masło roztapiamy w garnku na małym ogniu. Ciągle mieszamy aby zapobiec przypalaniu. Jeśli będziemy za długo topić składniki, to szyszki staną się zbyt twarde.
  2. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kakao i mieszamy.
  3. Do masy wsypujemy ryz i mieszamy. Ziarenka ryżu powinny być dobrze oblepione przez powstałą masę
  4. Całość lekko przestudzić i formować rekami z jeszcze ciepłej masy niewielki kuleczki. Jeśli masa nam zbyt przestygnie, to niemożliwe będzie formowanie kulek. W przypadku gdy masa zbyt klei się do rąk, można je natłuścić niewielką ilością oleju.
  5. Uformowane kuleczki odstawiamy na papier i czekamy aż zupełne wystygną.
  6. Gotowe!
Smacznego :)
szyszki z ryżu preparowanego szyszki ryżowe

One thought on “Szyszki z ryżu preparowanego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website