Lemoniada arbuzowa

Słońce dotrze w tym tygodniu prawdopodobnie w każdy region Polski. Dlatego aby troszkę ostudzić atmosferę robimy lemoniadę z arbuza. W najprostszej wersji wystarczy arbuza zmiksować i dodać sok z cytryny oraz wodę. Jeśli Wy lub Wasze dzieci nie lubicie miąższu ( farfocli w soku :) ) to po zmiksowaniu arbuza należy przecedzić lemoniadę przez sitko. Lemoniada arbuzowa musi być schłodzona i podana najlepiej z lodem 😉


Składniki:
  • 350 g miąższu arbuza (bez pestek i bez skórki)
  • 1 l wody
  • 1 duża cytryna
  • 7 listków mięty
  • 3 łyżki cukru brązowego

Przygotowanie:
  1. Arbuza miksujemy z cukrem przy pomocy blendera.
  2. Dodajemy wodę, sok z 1/2 cytryny i mieszamy.
  3. Do naczynia dodajemy listki mięty oraz pokrojoną w plastry 1/2 cytryny.
  4. Lemoniadę z arbuza schładzamy w lodówce i podajemy z kostkami lodu.
  5. Gotowe. Smacznego chłodnego :)

lemoniada arbuzowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website