Odświeżający koktajl jagodowy z wodą kokosową

Borówki, które pojawiają się na straganach sezonowo trzeba wykorzystać maksymalnie. Są zdrowe i smaczne. W Naszym domu kupujemy ich więcej i mrozimy, żeby cieszyć się ich smakiem poza sezonem. Jeśli również chcesz zamrozić trochę jagód „na przyszłość”, to po ich umyciu rozłóż je na tacę, tak aby nie tworzyły warstw i zamróź w ten sposób. Później przełóż borówki do plastikowego pojemniczka i dalej przechowuj w zamrażarce. W ten sposób w każdym momencie możesz z zamrażarki wyciągnąć dowolną ilość jagód, ponieważ nie skleją się one i nie stworzą jednej bryły.

Do naszego menu zapisał się koktajl jagodowy z wodą kokosową. To prawdziwa bomba energetyczna! Dosłodziliśmy go daktylami, ale równie dobrze możesz po prostu dodać trochę cukru do koktajlu. Używaliśmy mrożonych borówek, ponieważ chcieliśmy by koktajl był orzeźwiający. Jeśli masz świeże jagody, to dodaj kilka kostek lodu, a efekt będzie równie dobry :) Aby wypić taki koktajl przez rurkę wystarczy dodać odrobinę więcej wody. Smacznego :)


Składniki (2 porcje):
  • 50 ml wody kokosowej
  • 100 g jagód mrożonych
  • 100 ml wody
  • 5-6 daktyli
  • 100-150 ml wody mineralnej
  • dodatkowo wiórki kokosowe ok. 40 g

Przygotowanie:
  1.  Daktyle zalewamy gorącą wodą i namaczamy do momentu aż woda wystygnie.
  2. Mrożone jagody, namoczone daktyle (wraz z wodą, w której się moczyły), wodę kokosową i ewentualnie wiórki kokosowe (jeśli lubicie) dokładnie rozdrabniamy robotem kuchennym lub blenderem.
  3. Dodajemy wodę i mieszamy. Jeśli chcesz aby koktajl był zbliżony konsystencją do napoju dodaj jej więcej.
  4. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu aby koktajl był zimny. Dzięki temu bedzie bardzo odświeżający.
  5. Gotowe. Smacznego :)

koktajl jagodowy z wodą kokosową orzeźwiający na lato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website