Syrop z pokrzywy – sok młodości

Pokrzywa – jej właściwości są zaskakujące! Jest ona od dawna wykorzystywana w medycynie naturalnej, a napar z niej nierzadko nazwany jest eliksirem młodości. A to dlatego, że zawiera:

  • makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
  • witaminy: A, K, B2, C;
  • związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.

Wykorzystuje się ją w leczeniu kamicy nerkowej, dny moczanowej (artretyzmu), anemii, osłabienia, podwyższonego poziomu cukru we krwi, podwyższonego ciśnienia tętniczego, schorzeń skórnych: ropni, czyraków, trądziku, guzków, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych mięśni.

Sok z pokrzywy ma działanie odkażające (stosowany z tego względu do płukania jamy ustnej). Napar z pokrzywy  dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie-działa leczniczo w chorobach skóry głowy, przy łupieżu i łojotoku, przy wypadaniu włosów. Dodatkowo zmniejsza napięcie mięśni i poprawia krążenie.

Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach – oczyszcza ona układ trawienny, odprowadza złogi żółciowe.

Istnieją doniesienia wg których regularne picie herbaty pokrzywowej powstrzymuje rozrost komórek nowotworowych!

Wszystkie te informacje zachęciły Nas do stworzenia syropu z pokrzywy. Dodawany zimą do herbaty z pewnością wzmocni odporność, a spożywany wiosną i latem poprawi funkcjonowanie całego organizmu. Przynajmniej mamy taką nadzieję :) Wypróbujcie i Wy! :)

 


Składniki:

  • 1,5 szklanki dobrze ugniecionych świeżych listków pokrzywy
  • 2,5 szklanki wody
  • cukier (ok. 2 szklanek)

Przygotowanie:

  1. Pokrzywy zbieramy w miejscach oddalonych od szlaków komunikacyjnych. Ze względu na to, że mogą one poparzyć -dłonie należy zabezpieczyć grubymi rękawicami. Najlepiej zbierać młode pokrzywy w maju lub czerwcu.
  2. Listki rośliny odcinamy nożyczkami od łodygi, a następnie kilka razy płuczemy wodą aby oczyścić je z piasku i innych zabrudzeń. Osuszamy liście pokrzywy na sitku.
  3. Tak przygotowane liście ubijamy w naczyniu, np. w kubku drewnianą łyżką. Pokrzywy powinny być bardzo dobrze ubite. Można też liście najpierw posiekać a następnie ubić w naczyniu. Pozwala to na odmierzenie ilości pokrzyw, które wykorzystujemy a tym samym dostosowanie ilości pozostałych składników.
  4. Gdy uzyskamy 1,5 szklanki dobrze zbitych pokrzyw przesypujemy je do garnka i zalewamy 2,5 szklanki wody.
  5. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.
  6. Powstały sok przesączamy przez sitko, a następnie gazę.
  7. Odmierzamy ile soku powstało przy pomocy szklanki. Na każdą szklankę soku dodajemy jedną szklankę cukru, a następnie całość gotujemy ok. 30 min do momentu uzyskania syropu.
  8. Powstały syrop przelewamy do przygotowanych słoiczków, zakręcamy szczelnnie i odwracamy do góry dnem (do momentu wystygnięcia).
  9. Gotowe!

Smacznego i na zdrowie :)

syrop z pokrzywy sok

syrop z pokrzywy sok

2 thoughts on “Syrop z pokrzywy – sok młodości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website