Aromatyczne naleśniki gryczane bez mleka

Naleśniki gryczane są elastyczne, lekko brązowe, o orzechowym zapachu i naturalnie bezglutenowe. Wykonane zostały ze zmielonej w domowych warunkach kaszy gryczanej białej, wody kranowej i wiejskiego jajka. Może być prościej i smaczniej? :)

Naleśniki gryczane to proste  danie śniadaniowe, obiadowe, a także pasujące na kolację. Takie naleśniki można nadziewać na słodko i słono. Fajnie komponują się z szpinakiem, smażonym kurczakiem, nadzieniem z mięsa mielonego. Z drugiej strony wyśmienite są z dżemem truskawkowym, twarogiem, nutellą czy miodem. Opcji jest mnóstwo :) W naszym przekonaniu jednak najlepiej smakują w wersji wytrawnej z podsmażonym szpinakiem i serem feta. Mniam :)


Składniki (ok. 6 naleśników):
  • 1 szklanka mąki gryczanej (u nas zmielona kasza gryczana biała)
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju do ciasta + odrobina oleju do natłuszczenia patelni
  • ewentualnie szczypta soli

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mieszamy rózgą /mikserem w misce.
  2. Patelnię natłuszczamy olejem przed pierwszym smażeniem, rozgrzewamy. Jeśli posiadamy dobra patelnię, to nie ma konieczności natłuszczania jej w trakcie smażenia kolejnych naleśników.
  3. Nalewamy porcjami ciasto na rozgrzana patelnie i smażymy na średnim ogniu, aż ciasto zastygnie, a boki naleśnika zaczną delikatnie odchodzić od patelni. Wtedy drewniana płaską szpatułką przewracamy naleśniki na druga stronę i smażymy jeszcze chwilkę.
  4. Gotowe. Smacznego :)

nalesniki gryczane bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website