Bezglutenowe racuchy z mąki ryżowej i jabłek

Lekkie i puszyste placki z mąki ryżowej, jabłek, jajek i jogurtu można przygotować w kilkanaście minut. Składników jest niewiele, a ich dostępność bardzo duża. Efekt natomiast jest bezglutenowy, szybki i „pyszny” :) Jest to jeden z tzw. „bezproblemowych” przepisów na śniadanie, obiad czy deser (w zależności od upodobań). U  Nas w domu przetestowany został dzisiaj na śniadanie :) Czy Wy też spróbujecie racuchów ryżowych na obiad lub deser?

Gdy nie mamy pod ręką mąki ryżowej wystarczy zmielić ryż. Osobiście nie posiadaliśmy mąki ryżowej i dlatego zmieliliśmy jedną szklankę ryżu  w Thermomixie  (1 min, obroty 10) i otrzymaliśmy 1 szklankę mąki ryżowej.


Składniki (na ok. 20 racuchów):

  • 1 szklanka mąki ryżowej (lub 1/2 szkl mąki ryżowej i 1/2 szkl mąki kukurydzianej)
  • 2,5 sztuki jabłka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • olej (do smażenia)

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kosteczkę.
  2. Białka ubijamy na sztywna pianę.
  3. W osobnej misce mieszamy żółtka, jogurt, cukier, cukier waniliowy  i ubijamy chwilkę (ok 1 min.)
  4. Dosypujemy mąkę oraz pokrojone jabłka i mieszamy.
  5. Następnie dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy łyżką całość.
  6. Na patelni (np. naleśnikowej lub innej z nieprzywierającą powłoką) podgrzewamy olej i nakładamy łyżką powstała masę.
  7. Racuchy smażymy na umiarkowanym ogniu z obu stron na złoty kolor (ok.1-1,5 min).
  8. Racuchy można posypać cukrem pudrem, polać syropem klonowym, polewą czekoladową lub dżemem.
  9. Gotowe!

Smacznego :)

racuchy z mąki ryżowej i z jabłkami

bezglutenowe racuchy z maki ryżowej i jabłek

 

4 thoughts on “Bezglutenowe racuchy z mąki ryżowej i jabłek

  1. Zrobiłam, wg mnie są za suche, ciężko zjeść jeden racuch bez popijania. Musiałam posmarować dżemem ale to nie poprawiła ich smaku.
    To moje pierwsze dzieło z mąki innej niż pszenna więc może tak ma być że mają być suche??

    • Pozbawienie placków mąki pszennej ujmuje im trochę w elastyczności i można mieć wrażenie, że są bardziej suche. Zastąpienie np.1/3 szklanki mąki ryżowej skrobią ziemniaczaną powinno nadać im smak bardziej „pszenny” :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website