To propozycja dla fanów prostoty, osób zabieganych i miłośników kaszy gryczanej. Jeśli należysz do choćby jednej z tych grup, to jest duże prawdopodobieństwo, że zasmakuje Ci ta kasza gryczana z kiełbaską zapiekana na patelni. Takie danie sprawdza się w roli szybkiego obiadu czy nieskomplikowanej kolacji. Zapakowane do pudełeczka może stanowić posiłek do pracy czy szkoły. Zaproponowana w przepisie śmietana nadaje wilgoci kaszy, może być jednak zastąpiona na przykład roztopionym masłem, oliwą z oliwek lub w ogóle pominięta
Składniki (dla 2 osób):
100 g kaszy gryczanej palonej suchej
1/2 ząbka czosnku
2 kiełbaski śląskie bezglutenowe
1/4 papryki
1/4 cebuli
2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odsączamy z wody.
Na patelni z olejem podsmażamy składniki: pokrojone w plasterki kiełbaski, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulkę oraz rozgnieciony czosnek. Podsmażamy je na małym ogniu do czasu aż cebula się zeszkli, a kiełbaski lekko podpieką. Ogień nie może być za duży, bo cebulka się spali.
Dodajemy kaszę gryczaną i smażymy jeszcze chwilkę by całość się podgrzała i była ciepła-nie dłużej.
Na końcu możemy dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać.