Ekspresowa kasza gryczana z kiełbaską zapiekana na patelni

To propozycja dla fanów prostoty, osób zabieganych i miłośników kaszy gryczanej. Jeśli należysz do choćby jednej z tych grup, to jest duże prawdopodobieństwo, że zasmakuje Ci ta kasza gryczana z kiełbaską zapiekana na patelni. Takie danie sprawdza się w roli szybkiego obiadu czy nieskomplikowanej kolacji. Zapakowane do pudełeczka może stanowić posiłek do pracy czy szkoły. Zaproponowana w przepisie śmietana nadaje wilgoci kaszy, może być jednak zastąpiona na przykład roztopionym masłem, oliwą z oliwek lub w ogóle pominięta :)


Składniki (dla 2 osób):
  • 100 g kaszy gryczanej palonej suchej
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 kiełbaski śląskie bezglutenowe
  • 1/4 papryki
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odsączamy z wody.
  2. Na patelni z olejem podsmażamy składniki: pokrojone w plasterki kiełbaski, pokrojoną w kostkę paprykę i cebulkę oraz rozgnieciony czosnek. Podsmażamy je na małym ogniu do czasu aż cebula się zeszkli, a kiełbaski lekko podpieką. Ogień nie może być za duży, bo cebulka się spali.
  3. Dodajemy kaszę gryczaną i smażymy jeszcze chwilkę by całość się podgrzała i była ciepła-nie dłużej.
  4. Na końcu możemy dodać  śmietanę, sól, pieprz i wymieszać.
  5. Gotowe. Smacznego :)

kasza gryczana zapiekana z kiełbaską na patelni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website