Frytki z selera

Kusiło nas, by przygotować coś nowego, a do tego coś zdrowego, prostego i smacznego. Drogą dedukcji doszliśmy do tego, że warto przetestować przepis na frytki z selera. Efekt Nas zadowolił. Jeżeli Ty też masz ochotę na coś mniej standardowego niż frytki z ziemniaków, to spróbuj i sprawdź czy seler zasmakuje Ci w postaci frytek. Jeśli natomiast chcesz przemycić warzywa do diety dziecka, to jest to pomysł trafiony w dziesiątkę. Frytki z selera z ulubionym sosem (niekoniecznie ketchupem, może to być sos na bazie śmietany) będą dla najmłodszych fajnym startem w zdrowe żywienie. Pamiętaj, że dziecko koniecznie samo musi maczać frytki w sosie – to sekret, który pozwoli maluchowi polubić nową potrawę.


Składniki:
  • 1 duży korzeń selera
  • przyprawy dowolne, u nas: 1/2 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki bazyli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:
  1. Selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w słupki.
  2. W misce mieszamy olej i przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy je z frytkami, tak aby wszystkie były pokryte przyprawami.
  3. Frytki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Frytki powinny być obok siebie i nie tworzyć warstw na blaszce.
  4. Frytki pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Gotowe. Smacznego :)

frytki z selera bez glutenu

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website