Jak zrobić dobry szpinak?

Wiele osób omijają szpinak szerokim łukiem. Warto pamiętać, że jest on nie tylko zdrowy, ale bardzo dobry, gdy przyrządzi się go w odpowiedni sposób. Zrobienie smacznego szpinaku jest  banalnie proste i zajmuje dosłownie kilkanaście minut.

Pomysłów na przepisy ze szpinakiem jest wiele: szpinak w sałatkach, koktajlach,  kanapkach, przekąskach i daniach głównych.

Zachętą do przyrządzenia szpinaku niech będą również jego właściwości lecznicze tj.: antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe.

Szpinak zawiera: beta-karoten, witaminę C, witaminy z grupy B, luteinę,magnez, potas, kwas foliowy, łatwo przyswajalne żelazo!


Składniki (dla 4 osób):

  • 400 g szpinaku mrożonego (lub świeżego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przepis:

1. Jeżeli dysponujesz świeżym szpinakiem, to najpierw umyj go i odkrój wszystkie twarde łodyżki. Następnie zagotuj wodę w dużym garnku i wrzuć na nią szpinak i gotuj przez 2 minuty. Potem wyciągnij szpinak na sitko i odciśnij tyle wody ile to możliwe.

Jeżeli dysponujesz szpinakiem mrożonym powyższe kroki Cię nie obowiązują.

2. Roztop masło na głębokiej patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulkę, a potem rozgnieciony czosnek i smaż na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zrobią się miękkie i aromatyczne (około 2 minuty).

3. Do cebuli z czosnkiem dodaj szpinak mrożony (lub ten który ugotowałeś). Jeżeli używasz szpinaku mrożonego, to przykryj patelnię pokrywką i duś całość ok. 4 min na małym ogniu. Tak aby szpinak mrożony zdążył się rozmrozić.  Mieszaj całość co ok. 30 sekund, aby nie przywarła do patelni.

4. Po rozmrożeniu szpinaku na patelni w naczyniu będzie znajdować się dużo wody. Wtedy dodaj sól, pieprz oraz śmietanę i duś bez przykrycia ok. 4-5 min. Zbędna woda w tym c zasie wyparuje.

5. Gotowe!

Szpinak z czosnkiem i smietaną jako dodatek do dania głownego

Szpinak z czosnkiem i śmietana jako dodatek do dania głównego

 

 

 

One thought on “Jak zrobić dobry szpinak?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website