Jak zrobić kotleta z piersi kurczaka?

Kotlet, to jedna z najbardziej uniwersalnych potraw mięsnych podawanych na obiad. Serwowany może być z ziemniakami, frytkami, ryżem, kaszami i surówkami. Smakuje on dobrze w każdej odsłonie.  Często jednak mamy problem z krojeniem mięsa drobiowego, pieczeniem kotleta tak aby nie był surowy czy spalony, lub tzw. „odchodzeniem” panierki od kotleta. Jak sprawić by kotlet smakował wyśmienicie? Sprawdźcie podstawowy przepis na przyrządzenie drobiowego kotleta.

Najpierw jednak przeanalizujmy czy jedzenie drobiowego mięsa Nam służy.

Mięso drobiowe posiada prozdrowotne i dietetyczne właściwości wynikające z (w porównaniu do mięsa wieprzowego):

  • mniejszej zawartości tłuszczu,
  • rozmieszczenia tłuszczu – w drobiu w dużej części znajduje się pod skórą, a nie między mięśniami, co ułatwia to jego usunięcie,
  • większej zawartości niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • mniejszej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • mniejszej wartości energetycznej,
  • większej zawartości pełnowartościowego i łatwoprzyswajalnego białka,
  • wysokiej zawartości aminokwasów niezbędnych,
  • większej wartości odżywczej – zawiera więcej białka,
  • mniejszej zawartości niepełnowartościowego białka – kolagenu.

Co zawiera mięso drobiowe:

  • Tłuszcz w filetach z indyka i kurczaka – poniżej 8%, w mięsie wieprzowym 10 – 50%, w mięsie wołowym 16 – 26%.
  • Białko w filetach z indyka -ok. 24%. W mięsie wieprzowym i wołowym do 20%.
  • Kolagen w mięsie drobiowym – maksymalnie 6%. W mięsie innych zwierząt rzeźnych dochodzi ona do 25%.

Witaminy i mikroelementy w mięsie drobiowym:

  • Mięso drobiowe jest źródłem cennych witamin: A, B1, B2, B12, C E PP.
  • Mięso drobiowe zawiera także wiele cennych mikroelementów – w tym cynk, magnez i potas.

Przepis


Składniki (dla 4 -5 osób):

  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki vegety bezglutenowej*
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych (bezglutenowe płatki to CornFlakes’y) lub 1 szklanka bułki tartej bezglutenowej*
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • olej do smażenia

* w wersji glutenowej składniki te mogą być zastąpione standardowymi produktami, tj. vegeta bezglutenowa zwykłą vegetą, a płatki kukurydziane dostępną na rynku zwykłą bułka tartą.

 


Przepis:

  1. Piersi z kurczaka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków (zapobiegnie to odklejaniu się panierki i „puchnięciu” kotleta).
  2. W podwójnej piersi z kurczaka często znajduje się niewielka kość (między piersiami), którą należy wykroić. Warto usunąć również tłuszcz i błony, które znajduję się na mięsie.
  3. Podwójną pierś z kurczaka rozcinamy na dwie części, a następnie dzielimy każdą połówkę na trzy części (powstają dwa duże kotlety i jeden mały).
  4. Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. UWAGA: mięso drobiowe jest bardzo delikatne, dlatego każdego kotleta przed rozbiciem wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy przez woreczek. Patrz zdjęcie poniżej.

kotlet drobiowy

5. Mięso posypujemy z obu stron vegetą i pieprzem.

kotlet z piersi kurczaka

6.  W miseczce roztrzepujemy jajko z dwoma łyżkami mleka.

7. Płatki kukurydziane kruszymy w rękach i umieszczamy w kolejnej miseczce (w wersji glutenowej do miseczki wsypujemy bułkę tartą).

8. Rozgrzewamy olej na patelni (najlepiej teflonowej, aby uniknąć przypalenia mięsa). Olej powinien być dobrze rozgrzany, ponieważ pozwoli to na uniknięcie wniknięcia dużej ilości tłuszczu do potrawy. Oleju powinno być na tyle dużo, aby przykryć całe dno patelni i kotleta do połowy.

9. Maczamy kotlety w jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych (lub bułce tartej) i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.

10. Pieczenie kotleta na każdej ze stron powinno zająć ok 2 min. Ogień pod patelnią powinien być umiarkowany, ale nie można dopuścić do ostudzenia oleju! Po upieczeniu pierwszego kotleta można go delikatnie naciąć i sprawdzi czy mięso w środku nie jest surowe (czerwone, krwiste). Pozwoli Nam to na dopracowanie techniki smażenia przy następnych kotletach, jeżeli pierwszy jest nieudany :)

10. Gotowe!

Istotne wskazówki:

  • Mięso rozbijamy i panierujemy tuż przed smażeniem.
  • Nie dociskamy mięsa  do bułki – nadmiar delikatnie strzepujemy tuż po obtoczeniu kotleta.
  • Panierujemy dokładnie. Jeśli zostawimy nieopanierowane odciski palców, panierka zacznie się rozchodzić.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website