Kluski dyniowe bezglutenowe

Są bardzo proste w wykonaniu, tanie i uniwersalne. Mogą być bardzo delikatne lub ostre, mogą być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa. Wszystko zależny od proporcji przypraw, które wykorzystamy do ich wykonania i naszej decyzji. U Nas kluski dyniowe stanowiły bezmięsne i bezglutenowe danie piątkowe. Podsmażone na masełku z cebulką smakowały wyśmienicie :)


Składniki:

  • 25-30 dag miąższu dyni
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1/2 szklanki mąk ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy bezglutenowej (Vegety)
  • sól, pieprz, gałka muszkatalowa do smaku
  • ewentualnie 10 dag masła i 1 mała cebula

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy w mniejsze kawałki, usuwamy pestki, a następnie układamy na pergaminie i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jeżeli wykorzystaliśmy twardszą dynię, to czas pieczenia trzeba wydłużyć do momentu, aż dynia będzie miękka i będzie dała się łatwo zmiksować.
  2. Upieczoną dynię miksujemy, dodajemy dobrze rozgniecione ziemniaki (mogą być przepuszczone przez praskę lub maszynkę do mięsa), jajko, mąkę ryżową oraz przyprawy. Wszystko zagniatamy. Powinno powstać nam elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, należy dodać więcej mąki. Dodając przyprawy pamiętajmy, że jako dodatek do mięsa sprawdzą się łagodniejsze kluski (mniej pieprzu), natomiast jako danie samo w sobie kluski powinny być ostrzejsze. Dzieci z reguły też preferują nieco łagodniejsze posiłki.
  3. Z ciasta formujemy palcami niewielkie kuleczki (ok. 2-3 cm średnicy) i gotujemy na osolonym wrzątku 5 minut od chwili gdy wypłyną.
  4. Kluski podajemy po ugotowaniu z dodatkiem rozpuszczonego masła. Można je również odsmażyć na patelni  podawać z podsmażoną, drobno pokrojona cebulką.
  5. Gotowe!

Smacznego

 

kluski dyniowe

kluski ziemniaczano dyniowe bezglutenowe

2 thoughts on “Kluski dyniowe bezglutenowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website