Knedle z ziemniaków ze śliwkami

Knedle to smak dzieciństwa niejednej osoby. Dla nas natomiast knedle z ziemniaków i z mąką ziemniaczaną są właściwie innowacją w kuchni 😉 Są to naturalnie bezglutenowe knedle ziemniaczane, które można wykonać z niezjedzonych ziemniaków z obiadu. W ten sposób nie tylko tworzysz bezglutenowy obiad, ale też gotujesz mega oszczędnie i ekologicznie – nic się nie marnuje :) Tzw. recykling żywności jest nam bliski i tym bardziej korzystamy z tego przepisu :) Do przepisu można wykorzystać świeże śliwki, śliwki ze słoika lub inne owoce np. truskawki. Knedle podaje się u nas z roztopionym masłem i cukrem. Można też podawać je z masłem i bułką tartą (bezglutenową). Jak podczas pracy z każdym ciastem i w tym przypadku przydaje się trochę wprawy w wyrabianiu ciasta i formowania knedli. Z pewnością są one jednak do zrobienia przez każdą osobę, nawet nie gotującą na co dzień 😉


Składniki:
  • 650 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka lub skrobia ziemniaczana
  • 1 jajo
  • śliwki
  • masło i cukier trzcinowy do podania

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy i mielimy. Nie używamy do rozdrobnienia ziemniaków malaksera. Można to zrobić maszynką do mielenia, tłuczkiem z drobnymi oczkami lub praską. Można też wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały nam z obiadu dzień wcześniej – u nas tak się robi najczęściej.
  2. Zmielone ziemniaki przekładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy je na 4 części.
  3. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
  4. Ponownie dodajemy ziemniaki. Dodajemy jajko i wyrabiamy gładkie ciasto.
  5. Na oprószonej mąką stolnicy formujemy z ciasta podłużny walec o szerokości ok. 4 cm, który kroimy na ok. 3 centymetrowe kawałki.
  6. Oprószonymi mąką ziemniaczaną rękami formujemy z każdego kawałka placuszek do którego wkładamy śliwkę (bez pestki) i zlepiamy ciasto formując kuleczkę.
  7. Knedle z ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie. Knedle wrzucamy do gotującej się wody, delikatne mieszamy drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna.
  8. Knedle gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10-12 minut. Uważaj by się nie rozgotowały. Wyjmujemy je łyżką cedzakową.
  9. Podajemy cieple z roztopionym masłem i posypane cukrem. Knedle z ziemniaków można też odgrzać na patelni (na maśle).
  10. Gotowe. Smacznego :)

knedle z ziemniaków ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website