Kopytka jaglane bezglutenowe

Kopytka z kaszą jaglaną nie zawierają mąki pszennej ani jaj. Jest to danie proste i tanie. W przygotowywaniu kopytek możemy użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia – to jest oszczędność prawdziwej Pani Domu :) Zrobić coś smacznego z niczego w pełni sprawdza się w tym przypadku. Jak jeść kopytka? U Nas zdanie jest podzielone. Część rodziny woli je na słodko, a część na ostro. A Wy którą opcję wybierzecie?


Składniki:

  • ok.650 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g kaszy jaglanej (po ugotowaniu ok 300 -350g)
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odsączone z wody i przestudzone ziemniaki dokładnie mielimy / rozgniatamy w maszynce do mięsa / blenderze lub innym robocie kuchennym, który jest do tego przeznaczony :)
  2. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy w wodzie.
  3. Rozgniecione ziemniaki i ugotowaną (i już przestudzoną) kaszę jaglaną mieszamy z mąką ryżową, skrobią ziemniaczaną i szczyptą soli. Wszystko zagniatamy. Tworzymy ciasto, które nie musi doskonale odchodzić od ręki, jednak powinno być zwarte. W przypadku gdy ziemniaki zawierają dużo wody konieczne jest dosypanie większej ilości skrobi.
  4. Wyrobione ciasto przekładamy na blat (stolnicę) posypany mąką (ryżową lub kukurydzianą) i dzielimy na mniejsze części. Każdą część obtaczamy w mące (ryżowej lub kukurydzianej) i przy pomocy dłoni formujemy z nich podłużne wałki o średnicy ok. 1,5 cm. Następnie dzielimy wałki z ciasta na mniejsze części (3-4 cm) przy pomocy noża.
  5. Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę i gotujemy ok 2 min. od czasu ich wypłynięcia. W razie potrzeby należy przemieszać wszystko drewnianą łyżką, aby oddzielić przyklejone do dna kopytka. Kopytka gotujemy porcjami.
  6. Ugotowane kopytka wyciągamy łyżką cedzakową i odsączone podajemy.
  7. Kopytka można serwować na ostro i na słodko. W pierwszej odsłonie idealnie dodać podsmażona cebulkę oraz doprawić kopytka solą i pieprzem na talerzu. Natomiast podawane na słodko świetnie sprawdzają się w towarzystwie rozpuszczonego masła oraz śmietany i cukru. Sami wybierzcie którą wersje wolicie.
  8. Gotowe!

Smacznego kopytkowego :)

 

kopytka jaglane bezglutenowe z kaszą jaglaną

kopytka kluski jaglane bezglutenowe z cebulką przepis na ostro

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website