Kurczak z kaszą gryczaną i brokułami

Jest to prosty i pyszny przepis na obiad, kolację, posiłek do pracy. W Naszym wykonaniu była to jednocześnie kolacja i posiłek do pracy następnego dnia (zapakowany w pojemniczek plastikowy). Jest do danie lekkie i sycące. Łączy w sobie cechy posiłku zdrowego, smacznego i prostego. Zachęcam do postępowania w kolejności zaproponowanej w przepisie. Spróbujcie sami!


Składniki (2 osoby):

  •  1 pojedyńcza pierś z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 woreczek kaszy gryczanej (100 g)
  • wegeta (u Nas bezglutenowa), sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w kostkę o wymiarach ok. 3cm x 3 cm x 3cm. Pokrojone mięso doprawiamy wegetą, pieprzem i solą według uznania.
  2. Gotujemy wodę w garnku i do wrzącej wody wkładamy woreczek z kaszą gryczaną. Gotujemy do miękkości wg wskazań producenta kaszy. Trwa to ok. 10-15 min.
  3. W drugim garnku również gotujemy wodę. Dodajemy 1/4 łyżeczki soli do wody. Do wrzącej wody wrzucamy pokrojony na różyczki brokuł.                                               DSC02533

.5. Brokuła gotujemy do miękkości ok. 8 min.

  1. Międzyczasie rozgrzewamy olej na patelni (najlepiej teflonowej, aby uniknąć przypalenia mięsa). Olej powinien być dobrze rozgrzany, ponieważ pozwoli to na uniknięcie wniknięcia dużej ilości tłuszczu do potrawy. Oleju powinno być na tyle dużo, aby przykryć całe dno patelni.
  2. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.
  3. Ugotowaną kaszę doprawiamy solą, dodajemy ugotowanego brokuła oraz usmażonego kurczaka.
  4. Gotowe!

KURCZAK BROKUŁ

KURCZAK BROKUŁ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website