Placki jogurtowe bez glutenu

Placki, placuszki, racuchy lub naleśniki są stałym punktem w tygodniowym menu naszej rodziny. Czasami są to słodkie śniadania, a innym razem stanowią szybki obiad lub podwieczorek. Placki jogurtowe świetnie wpisują się w ten nasz niemal rytuał. Takie racuchy z jogurtem przygotowuje się szybko, przepis nie jest skomplikowany, a całe danie kosztuje naprawdę niewiele.  Gdy są jeszcze ciepłe zjadamy je bez dodatków, natomiast zimne smarujemy dżemem :) Placuszki świetnie pasują do małych rączek dzieci – za to uwielbiamy je najbardziej:)


Składniki (na 20 sztuk):
  • 1/2 szklani jogurtu greckiego
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki owsianej lub jaglanej (bez glutenu)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia

Przygotowanie:
  1. Jaja ubijamy z cukrem mikserem około 1 minuty.
  2. Dodajemy pozostałe składniki: mąki, jogurt, olej, proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Ciasto na placki jogurtowe jest dosyć gęste, ale bez problemu nabiera się je łyżką. Jeśli tak nie jest i ciasto jest zbyt gęste można dodać np. łyżkę mleka.
  3. Porcję ciasta wylewamy i rozprowadzamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Jeśli posiadasz dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką, to nie trzeba dolewać oleju w trakcie smażenia, ponieważ wystarczy dobre natłuszczenie patelni podczas smażenia pierwszej partii placków.
  4. Placki smażymy na średnim ogniu z dwóch stron.
  5. Placki można podać z cukrem pudrem, dżemem, miodem lub bez dodatków :)
  6. Gotowe! Smacznego :)

placki jogurtowe bez glutenu

4 thoughts on “Placki jogurtowe bez glutenu

    • Smak i konsystencja z pewnością się zmienią, ale placki powinny się udać także z mąką kukurydzianą :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website