Placki szpinakowe – bez mąki pszennej

Szpinak zasmakował nam na dobre! Tym razem jest on głównym składnikiem placków, którymi zajadamy sie na śniadanie lub kolację. Mogą one być przygotowane na ostro z przyprawami tj. Vegeta, pieprz, czosnek lub na słodko -bez powyższych przypraw. My lubimy szpinak „na ostro” z twarożkiem, dlatego taką odsłonę Wam dzisiaj pokażemy. Jeśli natomiast chcecie dodać nutkę słodyczy do placków wystarczy zamiast twarogu dodać ulubiony dżem jako dodatek (i zrezygnować z ostrych przypraw). Placki ze szpinakiem również fajnie komponują się z mięsem tworząc danie obiadowe lub jako danie śniadaniowe zapiekane z parówką i serem żółtym (smakowite zdjęcie poniżej) :)

Placki nie zawierają mąki pszennej i dzięki temu mogą się nimi zajadać osoby na diecie bezglutenowej :)


Składniki:

  • ok. 200 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego

  • 2,5 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1/2 szklanki mąki ryżowej

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka oliwy /oleju

  • przyprawy: 1/2 łyżeczki Vegety bezglutenowej, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 lyzeczki czosnku granulowanego

  • dodatki: twarożek z szczypiorkiem / sos czosnkowy / jogurt naturalny/ lub na słodko -ulubiony dżem


Przygotowanie:

  1. Białka ubijamy na sztywna pianę.

  2. Szpinak rozmrażamy na gorącej patelni i podgrzewamy do momentu odparowania wody.

  3. W osobnej misce mieszamy odparowany szpinak, żółtka, jogurt, mąkę ryżową, olej, przyprawy i ubijamy chwilkę (ok 1 min.).

  4. Następnie dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy łyżką całość.

  5. Na patelni (np. naleśnikowej lub innej z nieprzywierającą powłoką) podgrzewamy olej i nakładamy łyżką porcje powstałej masy.

  6. Placki smażymy na umiarkowanym ogniu z obu stron na złotobrązowy kolor (ok.1 min.).

  7. Placki można podawać z twarożkiem, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym lub dżemem (w wersji na słodko).

  8. Gotowe!

Smacznego :)

placki szpinakowe bez mąki pszennej DSC05329 DSC05343 DSC05348

Wydanie śniadaniowe - placki szpinakowe z parówką, serem żółtym, sałatą, ogórkiem i ketchupem :)

Wydanie śniadaniowe – placki szpinakowe z parówką, serem żółtym, sałatą, ogórkiem i ketchupem :)

 

3 thoughts on “Placki szpinakowe – bez mąki pszennej

  1. Moja mama ma celiakę, więc nie może jeść glutenu 😉 dziękuję za przepis, zrobiliśmy jej raz z tatą niespodziankę i upiekliśmy te właśnie placuszki :) naprawdę bardzo smaczne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website