Placuszki z cukinii

Znajdziecie tu przepis na małe placuszki z cukinii. Są urocze :) Kluczem do sukcesu jest dodanie odpowiedniej ilości przypraw, dobre posolenie i smażenie na patelni z nieprzywierającą powłoką. W przepisie użyta jest mąka ryżowa i kukurydziana, ale możecie tak na prawdę użyć dowolnej mąki jaką posiadacie.

Placuszki z cukinii jemy z ketchupem, twarożkiem lub robimy z nich mini kanapeczki. Jeśli chcecie placuszki użyć jako mini chlebuś (powstaną kanapki bez chleba) , to koniecznie dodajcie majonez, ketchup, twarożek lub coś, co da „poślizg” niczym masło. Miękka, ale jeszcze sprężysta cukinia sprawdza się u nas jako „pieczywo”. :) Smacznego :)

Zachęcam również do przetestowania bardziej treściwych placków z cukinii, na które przepis znajdziecie tutaj -> PLACKI Z CUKINII


Składniki:
  • 1/2 cukinii
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • sól i pieprz
  • do podania: ketchup, twarożek

Przygotowanie:
  1. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plastry o grubości 2-3 mm.
  2. W misce mieszamy składniki na ciasto: jajko, jogurt naturalny, mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą, oregano, bazylię, cząber, pieprz, sól. Powstanie gęsta masa.
  3. Każdy plasterek cukinii maczamy w cieście, wyciągamy łyżką z odrobina ciasta i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni. Placuszki smażymy na średnim ogniu po ok. 2 minuty na każdą ze stron.
  4. Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ketchupem lub twarożkiem.
  5. Gotowe. Smacznego :)

placuszki z cukini bez maki pszennej

kanapka bez chleba na placuszkach z cukinii

 

2 thoughts on “Placuszki z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website