Proste placki z cukinii

Placki z cukinii są bardzo delikatne. Smak naszych placków podkręca ulubiona szyneczka i czosnek. Placuszki nadają się na śniadanie, kolację czy szybki obiad.


Składniki:
  • 1 cukinia (ok. 350 g)
  • 100 g wędliny bez glutenu (np. ulubiona szynka)
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 7 łyżek mąki ryżowej
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • dodatkowo ulubione przyprawy np. koperek, tymianek
  • opcjonalnie do podania: ketchup lub śmietana

Przygotowanie:
  1. Cukinię myjemy, osuszamy, obcinamy końce i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  2. Startą cukinię  przyprószamy solą, pozostawiam na 20 minut, aby puściła sok.
  3. Następnie odciskamy cukinię.
  4. Do cukinii dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, jogurt naturalny, jaja oraz ulubione przyprawy.
  5. Masę na placki mieszamy i na koniec dodajmy mąkę. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy jeszcze 1-2 łyżki mąki.
  6.  Placki pieczemy na patelni z rozgrzanym olejem.
  7.  Placki nakładamy na patelnię łyżką i smażymy na złoty kolor, ok. 2 minuty na jednej stronie.
  8. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu przekładając placki na papierowy ręcznik.
  9. Gotowe. Smacznego :)

placki z cukinii z szynką bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website