Ryż na słodko z jabłkami i cynamonem

Przepis jest bardzo prosty.  To bezglutenowe, bezmięsne i słodkie danie idealne na piątek, a także: sobotę, niedziele, poniedziałek… i resztę dni tygodnia;)

Ryż na słodko z jabłkami i cynamonem dobry jest zarówno na ciepło jak i na zimno.

To posiłek pasujący na obiad, kolacje i śniadanie. Dodatkowo uwielbiany przez dzieci ze względu na słodki smak :)

Wypróbujcie ten banalny przepis i oceńcie sami :)


Składniki (dla 6 osób):
  • 1 szklanka ryżu
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (16g)

Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy nasiona i kroimy w kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach. Na nagrzaną patelnię wrzucamy jabłka i podlewamy odrobiną wody. Dodajemy cynamonem i cukier waniliowy. Smażymy na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie.
  2. W drugim naczyniu gotujemy ryż. Po ugotowaniu odsączamy z wody.
  3. Usmażone jabłka mieszamy z ryżem. Dodajemy cukier (można ilość cukru zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od preferencji).
  4. Do dania można dodać jogurt, śmietanę lub ubitą śmietanę, a także ulubione owoce.
  5. Gotowe!
Smacznego :)

ryż z jabłkami

ryz na słodko z jabłkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website