Szybka mini pizza bezglutenowa

Pizza bezglutenowa, to rarytas na który wiele osób może pozwolić sobie tylko w domu. Dlatego dobrze by było, gdyby jej przygotowanie nie trwało w nieskończoność, a zapas ciasta wystarczał na długo. W naszym wypadku rozwiązaniem jest mini pizza. Jest to pizza, której ciasta nie wyrabiamy długo, nie czekamy do wyrośnięcia. Wykonujemy większą porcję ciasta, którą dzielimy na mniejsze porcje, rozwałkowujemy, podpiekamy chwilkę, a następnie studzimy i mrozimy. Tak przygotowane spody do pizzy można długo przechowywać i wykorzystać w dowolnym momencie. Wystarczy je wyciągnąć z zamrażarki, nałożyć farsz i piec w piekarniku. To ekspresowa wersja pizzy, dla osób które poszukują szybkiego dania bez glutenu dla gościa, dziecka czy po prostu coś zjeść w chwili „wielkiego głoda” :) U nas takie mini pizze sprawdzają się też z tego względu, że tylko jedna osoba jest na restrykcyjnej diecie bezglutenowej, a reszta rodziny może zjeść normalną pizze. W takim wypadku przygotowanie jednej mini pizzy bez glutenu z zamrażarki w zupełności wystarcza. Reszta je glutenowo :)


Składniki:
  • 500 g mąki bezglutenowej (uniwersalna mąka bezglutenowa- u nas firmy Bezgluten)
  • 250 ml letniej wody
  • 25 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
  1. Wodę, drożdże i cukier mieszamy.
  2. Rozczyn od razu dodajemy do mąki i soli. Do ciasta dodajemy też olej.
  3. Ciasto wyrabiamy ok. 4-6 minut, do czasu gdy ma konsystencję plasteliny.
  4. Jeszcze lekko ciepłe ciasto dzielimy na 8 równych porcji. Aby było prościej, ciasto najpierw dzielimy na pół, potem kolejną część znów na pół i powstałe części ponownie na pół. Powinno powstać 8 niewielkich kuleczek.
  5. Każdą z kuleczek rozwałkowujemy na placki o średnicy 14 cm. Można sobie pomóc i wkrawać z rozwałkowanego ciasta koła przykładając talerzyk o średnicy 14 cm (odkrojonym nadmiarem ciasta wylepić boki). Jeszcze lekko ciepłe ciasto świetnie rozwałkowuje się na silikonowej macie i nie trzeba go podsypywać mąką. Wystudzone ciasto, rozwałkowywane na drewnianej macie wymaga podsypania mąką. Dobrze jest dlatego szybko rozwałkować wszystkie 8 części ciasta dopóki jest jeszcze lekko ciepłe.
  6. Mini pizze smarujemy sosem (np.ketchupem), dodajemy ulubione dodatki i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na blaszce posmarowanej olejem. Boki ciasta powinny być trochę grubsze lub dobrze wyłożone farszem, ponieważ w innym przypadku lubią się spiec i być twardawe.
  7. Jeśli chcesz przygotować sobie pizze na przyszłość, to surową mini pizze włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza 5 minut. Po tym czasie wyjmij, połóż na papierze do pieczenia, wystudź, włóż do foliowego woreczka (by ciasto nie wyschnęło) i włóż do zamrażalnika. Z podanej porcji powstaje 8 porcji niewielkiej pizzy, z czego 7 można zamrozić, a 1 przygotować sobie do zjedzenia od razu. Spody do pizzy przygotowywane do zamrożenia powinny być od siebie oddzielone arkuszami papieru do pieczenia. Zamrożone spody pizzy przygotowujemy podobnie jak świeże. Wyjmujemy z zamrażarki, smarujemy sosem, układamy ulubione dodatki i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  8. Gotowe. Smacznego :)

szybka mini pizza bez glutenu prosty przepis

gotowa pizza bezglutenowa zamrożone do odgrzania

2 thoughts on “Szybka mini pizza bezglutenowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website