Zakwas z buraków na barszcz czerwony

Domowy zakwas z buraków to nieopisane dobrodziejstwo :) Barszcz czerwony z jego dodatkiem nabiera koloru i smaku. To świetny dodatek do barszczu wigilijnego, a także do barszczu gotowanego w każdy inny dzień roku 😉 Zakwas z buraków to świetne źródło żelaza i stąd jego zwiększona produkcja w naszym domu, w którym wzrosło zapotrzebowanie właśnie na żelazo. Pamiętajcie, że żelazo jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży oraz dla niemowląt i małych dzieci (zapewnia im prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego). Jeśli w Twoim domu są osoby z tej grupy, to zwróć na nie szczególną uwagę 😉 Zakwas z buraków nie powinien być jednak gotowany jeśli ma zachować swoje właściwości. Dlatego można go np. pić „dla zdrowia” codziennie rano lub dodawać do ugotowanego barszczu (nie doprowadzać zupy ponownie do wrzenia).

Jak długo można przechowywać zakwas z buraków? Przecedzony, zakręcony w słoiku może stać w lodówce nawet 2 miesiące! :) Jest to więc ekstra alternatywa dla zakwasów z kartoników, buteleczek i torebek sklepowych 😉


Składniki:
  • 4 duże buraki czerwone
  • 600 ml przegotowanej wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki wody z kiszonych ogórków

Przygotowanie:
  1. Przygotowujemy duże naczynie na zakwas. U nas był to duży, szklany kufel o pojemności 2 l. Naczynie dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem.
  2. Buraki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na małe kawałki i układamy na zmianę z przyprawami, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, pokrojoną na 4 części cebulą w naczyniu.
  3. Całość zalewamy przegotowaną i wystudzoną wodą wymieszaną z woda z kiszonych ogórków.
  4. Wszystkie składniki powinny znajdować się pod wodą. Dlatego obciążamy je np. ciężkim talerzykiem lub szklanką z wodą. Jeśli buraki będą wystawać ponad poziom wody to jest duże prawdopodobieństwo, że pojawi się pleśń.
  5. Całość zabezpieczamy gazą lub ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 5-7 dni. Gotowy zakwas jest kwaśny w smaku i ma charakterystyczny kwaśny zapach.
  6. Gotowy zakwas przecedzamy i zużywamy podczas gotowania barszczu lub przelewamy do słoika, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
  7. Jeśli na zakwasie pojawi się pleśń trzeba niestety wylać zakwas.
  8. Gotowe. Smacznego :)

zakwas z buraków na barszcz czerwony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website