Żeberka pieczone w sosie ketchupowym

Bardzo prosty i szybki pomysł na obiad, a także danie na imprezę. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a efekt jest naprawdę zadziwiający. Żeberka są miękkie i smaczne. Dzięki użyciu ogólnodostępnego bezglutenowego ketchupu (który produkuje firma Roleski) danie nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej. Uniwersalny i pyszny przepis na żeberka :)

 


Składniki (6 – 8 osób):

  • ok. 1,5 kg żeberek pokrojonych na porcje
  • 2 – 3 cebule
  • 3 łyżki miodu
  • 2 butelki ketchupu Roleski (1 pikantny i 1 łagodnym)
  • sól, pieprz
  • oleju lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Żeberka posolić i podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem do zrumienienia.
  2. Cebulę pokroić w krążki lub w piórka i na tłuszczu pozostałym po mięsie lekko zeszklić.
  3. Miód wymieszać z ketchupem (ewentualnie dodać  odrobinę pieprzu jeżeli preferuje się ostre potrawy).
  4. Żeberka wyłożyć do naczynia żaroodpornego , na nie położyć pokrojoną cebulę i całość zalać ketchupem z miodem. Naczynie przykryć.
  5. Piec w piekarniku ok. 1,5 godz  w temperaturze do 180 stopni Celsjusza (160 stopni w termoobiegu). Gdyby naczynie żaroodporne było nieszczelne, a żeberka zaczęły się przypalać -można podlać żeberka dodatkowo 1/4 szklanki gorącej wody.

Smacznego :)

żeberka pieczone

 

żeberka w sosie miodowym

żeberka w sosie ketchupowym

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website