Żeberka w sosie miodowo-cynamonowym

Przepyszny przepis na prosty obiad dla całej rodziny.


Składniki (6 osób):

  • 6 żeberek wieprzowych
  • 1,5  łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki bezglutenowej uniwersalnej lub zwykłej pszennej do zagęszczenia sosu (w zależności czy obiad ma być bezglutenowy czy niekoniecznie)

    Sposób przygotowania:

  1. Żeberka myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Tworzymy marynatę do żeberek mieszając dokładnie miód, cynamon, czosnek, paprykę, sól, pieprz i olej.
  3. Powstałą marynatą nacieramy dokładnie żeberka i odstawiamy je do lodówki. Najlepiej marynować żeberka kilka godzin, jednak w moim przypadku było to 0,5 godziny :)
  4. Zamarynowane żeberka układamy w rękawie do pieczenia, polewamy pozostałą marynatą i szczelnie zamykamy rękaw z obu stron.

    Żeberka umieszczone w rękawie do pieczenia

    Żeberka umieszczone w rękawie do pieczenia

  5. Używając widelca lub igły robimy kilka nakłuć w woreczku żeby nie pękł podczas pieczenia. Nakłucia robimy z góry, aby płyn nie wypłynął z rękawa do pieczenia.
  6. Żeberka wkładamy na brytfannę i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.

    Żeberka w piekarniku

    Żeberka w piekarniku

  7. Po godzinie wyciągamy żeberka z rękawa do pieczenia.  Tłusty sos znajdujący się w rękawie przelewamy do głębokiej patelni i zagotowujemy.
  8. Podgrzany płyn zagęszczamy mąką (wcześniej należy ją rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej wody). Powstały sos należy zagotować.
  9. Do powstałego sosu dodajemy żeberka.
  10. Gotowe!

Żeberka idealnie smakują z ziemniakami gotowanymi i surówką z sałaty. Smacznego :)

Zeberka w sosie miodowym

Żeberka na obiad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website