Bezglutenowe CAKE POPS w kształcie serca

Czarujące bezglutenowe cake popsy podbiły naszych domowników wyglądem i smakiem. Ich wykonanie gwarantuje uśmiech na twarzy i co najmniej zaciekawienie u osób degustujących. Takie ciasteczka na patyku to niecodzienny pomysł na walentynki, imprezę urodzinową, a także prezent (gdy zapakujemy je w foliowe torebeczki i przewiążemy satynową tasiemką). Do ich wykonania zainspirował nas nadmiar ciasta pozostający z tego przepisu: Ciasto z sercem. Jednak do wykonania cake popsów nie musisz mieć resztek dokładnie z tego ciasta. Jeżeli posiadasz jakikolwiek suchy wypiek (bez kremów, owoców, żelatyny), to z pewnością możesz go wykorzystać. Pamiętaj jednak, że jeśli ciasto, którym dysponujesz jest „mokre” np. typu brownie, to ilość serka mascarpone należy zmniejszyć i dodając go monitorować konsystencję ciasta na cake popsy.

To już kolejny przepis z wykorzystaniem niechcianych, zeschniętych okruchów po Bajderkach bezglutenowych.

Film z instruktażem wykonania cake popsów znajdziecie TUTAJ.


Składniki:
  • 150 g suchego ciasta /okruchów (z ciast bez kremów, żelatyny, owoców)
  • 70 g serka mascarpone
  • 30 g czekolady białej + 150 g czekolady białej na polewę (bezglutenowej)
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • patyczki do szaszłyków
  • barwnik do czekolady(niekoniecznie)

Przygotowanie:
  1. Suche ciasto rozdrabniamy palcami na bardzo małe części.
  2. Białą czekoladę (3o g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej i chwilkę czekamy aby przestygła.
  3. Do jednej miski wkładamy rozdrobnione ciasto, serek mascarpone, roztopioną czekoladę i mieszamy wszystko łyżką rozcierając mascarpone z okruchami. Powinna powstać plastyczna, zwarta masa. W przypadku gdy ciasto jest zbyt luźne dodajemy więcej suchego ciasta. Pamiętajmy też, że po schłodzeniu ciasto będzie bardziej zwarte.
  4. Wyrobione ciasto zagniatamy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  5. Schłodzone w ten sposób ciasto dzielimy na równe kuleczki (można to zrobić np przy pomocy łyżki do lodów lub „na oko” 😉 ).
  6. Z kuleczek formujemy serca. Można to zrobić po prostu palcami lub pomóc sobie używając foremki w kształcie serca -kuleczkę wtedy lekko rozpłaszczamy, wycinamy foremką serce, a nadmiarem ciasta uzupełniamy ewentualne braki w serduszku. Gdy formowanie serduszek jest dla Ciebie zbyt czasochłonne, to po prostu zostaw ciasto w formie kuleczek.
  7. Uformowane serduszka wkładamy na 15 minut do lodówki.
  8. Po tym czasie roztapiamy  w kąpieli wodnej kolejne 150 g białej czekolady i przystępujemy do nabijania patyczków na serduszka: każdy patyczek maczamy najpierw w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie wbijamy do serduszek (do ok. 1/2 wysokości każdego) i odkładamy na tackę patyczkami do góry. Tak ponabijane ciasto wkładamy ponownie do lodówki na 15 minut.
  9. Wyjmujemy cake popsy z lodówki. Jeżeli czekolada nam zastygła, ponownie ją rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej, ewentualnie też barwnik. Zanurzamy ciasto w rozpuszczonej czekoladzie, tak aby pokryła całe cake popsy, a następnie wyciągamy i pozwalamy na odcieknięcie nadmiaru czekolady nad miseczką z czekoladą.
  10. Tak przygotowane cake popsy wbijamy w styropian (oczywiście patyczkami w dół) i czekamy do momentu zastygnięcia czekolady.
  11. Gotowe!  Przechowujemy w lodówce, w temperaturze pokojowej przetrwają około 2-3 godzin w nienaruszonej formie.
Uwagi:
  • Dodawanie do czekolady barwników innych niż specjalnie do tego przeznaczonych zmienia jej konsystencję i utrudnia dekorację (ja uratowałam czekoladę poprzez dodanie łyżeczki wody po dodaniu czerwonego barwnika). Uwaga na barwniki.
  • Ważnym etapem wykonania cake popsów jest chłodzenie-nie pomijaj tego etapu :)
  • Czekoladę rozpuszczamy powoli, na małym ogniu, ciągle ją mieszając.
  • Rodzaj użytego suchego ciasta (czy jest ono suche, czy mokre) warunkuje ilość użytego serka mascarpone. Bezglutenowe wypieki są z reguły bardziej kruche i dlatego potrzebują więcej spoiwa, dlatego monitoruj ilość dodawanego serka w każdym wypadku.
Smacznego :)

 

 

bezglutenowe cake pops w kształcie serca na walentynki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website