Bezglutenowe kulki orzechowe bez pieczenia i bez miksera

Przepis na kuleczki orzechowe został przetestowany, uproszczony i ostatecznie zjedzony :) Mogę szczerze polecić słodkie bezglutenowe kuleczki, których wykonanie nie wymaga miksowania ani pieczenia.

Te słodkości są ciekawą przekąską i pysznym deserem :)


Składniki:
  • 40 g mielonych orzechów włoskich
  • 20 g mielonych orzechów nerkowca
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/2 szklanki mielonych płatków kukurydzianych
Przygotowanie:
  1. Orzechy podsmażamy przez ok. 3 minuty na 1 łyżce masła, aż będą przyrumienione.
  2. Przestudzone orzechy mieszamy z miękkim masłem (pozostałe 4 łyżki, w temperaturze pokojowej), cukrem pudrem, płatkami kukurydzianymi i mlekiem w proszku. Całość wyrabiamy ręką na klejącą się masę .
  3. Dłońmi formujemy niewielkie kuleczki i układamy na desce. Kuleczki przechowujemy w lodówce.
  4. Gotowe. Smacznego :)

bezglutenowe kulki orzechowe bez pieczenia i bez miksera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website