Ciasteczka migdałowe bez glutenu, bez jajek, bez mleka, bez masła!

Bardzo polecam te pyszne, chrupiące i  bardzo proste ciasteczka dla alergika. Są to domowe smakołyki zrobione z migdałów, które zostały bardzo drobno zmielone. Pozbycie się wszelkich substancji, które zapewniają spoistość zwykłych ciastek, a jednocześnie zachowanie ich kształtu, konsystencji i smaku w końcu zostało osiągnięte :) Ciastka nie kruszą się. Zawdzięczają swoją konsystencję siemieniu lnianemu i samym migdałom. W przepisie wyeliminowaliśmy substancje alergizujące takie jak: gluten, jaja, nabiał. Dodatkowo zamiast białego cukru użyty został miód – trochę zdrowsza wersja. A do tego nadal pyszna. Czego więcej chcieć? :)


Składniki (na ok. 15 ciasteczek):

  • 1 kopiasta łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 7 łyżek zmielonych migdałów (bardzo drobno zmielonych, prawie jak na mąkę -zdjęcie poniżej)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 2,5 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane zalewamy 4 łyżeczkami gorącej wody i mieszamy chwilkę -tworzy się kleista masa. Czekamy aż ostygnie.
  2. W misce mieszamy dokładnie łyżką suche składniki: zmielone migdały, skrobie ziemniaczaną, sodę i cynamon.
  3. Następnie dodajemy miód i ostudzone siemię lniane. Wszystko zagniatamy ręką na ciasto. Ciasto jest zwarte, kleiste.
  4. Ciasto wkładamy na 60 min do lodówki.
  5. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto bardzo cienko (ok. 2-3 mm) podsypując skrobią ziemniaczaną żeby się nie przyklejało do wałka i maty.
  6. Wykrawamy z rozwałkowanego ciasta małe kółeczka (np. przy użyciu literatki) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, jednak po wystygnięciu twardnieją i są chrupiące. Co więcej ciastka nie rozpadają się :)
  8. Gotowe!

Smacznego :)

ciasteczka migdałowe bezglutenowe bez mleka bez masła bez jaj

 

casteczka migalowe bez glutenu bez jajek bez mleka bez masla

bezglutenowe deser ciastka z mąki migalowej z migdałów

ciastka z migdałów bezglutenowe

Migdały zmielone do ciastek :)

Migdały zmielone do ciastek :)

 

 

Jesienne słodkości!

4 thoughts on “Ciasteczka migdałowe bez glutenu, bez jajek, bez mleka, bez masła!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website