Domowa granola bezglutenowa

Płatki i pestki, a do tego orzechy i miód. Co to jest? To domowa granola bezglutenowa :) Kupiona raz w sklepie granola bezglutenowa zainspirowała nas do wykonania jej domowej wersji. Granola to świetny dodatek do śniadania. U nas jednak funkcjonuje głównie jako szybka, smaczna i zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrupać w ciągu dnia, to granola bezglutenowa powinna znaleźć się w Twoim menu jak najszybciej :)


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki suszonych bananów*

Przygotowanie:
  1. Do miski wsypujemy płatki owsiane, płatki kukurydziane, pestki słonecznika, pestki dyni i mieszamy.
  2. Orzechy włoskie przebieramy aby usunąć twarde łupinki, siekamy nożem i dodajemy do miski z płatkami.
  3. Dodajemy płynny miód i bardzo dokładnie mieszamy całość łyżką. Miód powinien oblepić większość płatków i ziaren.
  4. Blachę o wymiarach co najmniej 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Na blachę wykładamy granolę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza.
  6. Granolę pieczemy około 25-30 minut mieszając w trakcie pieczenia 2-3 razy.
  7. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dodajemy suszone banany.
  8. Domową granole bezglutenową przechowujemy w słoiku, papierowej torebce (np. po cukrze) lub plastikowym pojemniczku.
  9. Gotowe. Smacznego :)
*Banany możemy samodzielnie ususzyć. Kroimy je w cienkie plasterki i suszymy w suszarce. Banany możemy tez ususzyć na grzejniku. Kroimy je wtedy w drobną kostkę, wykładamy na papier do pieczenia i umieszczamy na ciepłym grzejniku na 2 dni.

 

domowa granola bezglutenowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website