Domowy boczek pieczony

Boczek jest u nas towarem szybko zbywalnym. Trudno jednak jest kupić dobry i bezglutenowy boczek. Skoro trudno jest go dostać, to w takim razie od razu nasuwa się pomysł by go samemu zrobić. To jest strzał w dziesiątkę! Domowe zwykle oznacza zdrowe, o pewnym składzie i pyszne :) Tak jest i w tym przypadku. Domowy boczek pieczony jest wart grzechu zjedzenia tłusto i dużo 😉


Składniki:
  • 1 kg surowego boczku wieprzowego
Marynata:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Powstałą marynatą smarujemy boczek i zawijamy go w folie spożywczą.
  2. Zamarynowany boczek wkładamy na minimum 12 godzin do lodówki.
  3. Po tym czasie boczek odwijamy z foli, wykładamy na brytfannę i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Nie trzeba podlewać boczku żadnym tłuszczem, ponieważ w trakcie pieczenia wytopi się on z boczku.
  4. Domowy boczek pieczony podajemy na ciepło lub zimno.
  5. Gotowe. Smacznego :)

domowy boczek pieczony bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website