Domowy kisiel malinowy z owoców

Kisiel malinowy to doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych. Sprawdza się też jako pyszny i lekkostrawny deser. Sami możemy zdecydować czy chcemy gęsty, czy raczej płynny kisiel. Jeśli gęsty, to trzymamy się proporcji podanych w przepisie. Fani płynnych kisieli muszą zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej (np. do 20 g mąki). Natomiast w przypadku gdy po zagotowaniu kisiel nie będzie dostatecznie gęsty, to wystarczy rozprowadzić łyżeczkę mąki ziemniaczanej w małej ilości zimnej wody, a następnie dodać ją do kisielu, wymieszać i zagotować.

Dodatkowo możesz dodać mniej/więcej cukru w zależności od preferencji i stopnia słodkości owoców.

Kisiel malinowy to bardzo prosty deser, który z pewnością zadowoli małych łasuchów  😉 Jednocześnie można w ten sposób przemycić trochę owoców do diety małych niejadków :)

 


Składniki (na 3 porcje):
  • 200 g malin
  • 500 ml wody
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru (lub czegoś innego do dosłodzenia)

Przygotowanie:
  1. Maliny rozgniatamy widelcem i zalewamy 400 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i gotujemy 4 minuty na małym ogniu mieszając co kilka chwil. Jeśli chcemy mieć kisiel bez pestek, to trzeba teraz przetrzeć masę malinową przez sitko, a pozostałe na sitku pestki wyrzucić. U nas nie przecieramy pestek i wszystkie zostają w kisielu.
  2.  W 100 ml zimnej wody mieszamy dokładnie 40 g mąki i dolewamy do gotującej się masy malinowej. Wszystko odrazu i energicznie mieszamy trzepaczką (nie łyżką) aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy jeszcze chwilkę (ok. 1 minuty) do chwili gdy masa zgęstnieje i zabulgocze. Jeśli chcemy uzyskać rzadszy kisiel, to należy zmniejszyć ilość mąki ziemniaczanej.
  3. Ciepły kisiel malinowy rozlewamy do miseczek. Podajemy na ciepło lub zimno.
  4. Gotowe. Smacznego :)

domowy kisiel malinowy z owoców bez glutenu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website