Domowy pasztet drobiowy bezglutenowy

Domowe wędliny i pasztety przewyższają smakiem i składem kilkakrotnie te, które możemy znaleźć na półkach sklepowych. Wykonanie w domu pasztetu /wędliny wydaje się bardzo pracochłonne. Pasztet drobiowy bezglutenowy jest naprawdę wart poświęcenia kilku chwil na jego przygotowanie. Cala procedura nie zajmuje to tak dużo czasu, a gotowy produkt wystarcza na długo. Nadmiar pasztetu zamroziliśmy i czeka on sobie spokojnie w zamrażarce na święta, kiedy go wyciągniemy :) Domowy pasztet drobiowy sprawdza się jako dodatek do kanapki w każdy dzień roku. Szczególnie jednak pasuje na świąteczny stół, gdy szukamy pysznego i domowego jedzenia. Delikatnie doprawiony zasmakuje dziecku. Natomiast z dodatkiem ogórka kiszonego i pomidora prawdopodobnie skradnie serca dorosłym :)  Doprawiając pasztet pamiętaj, że po wystudzeniu aromat przypraw będzie o wiele mniej wyczuwalny. Jeśli podczas codziennego gotowania używasz dużo soli, to podana w przepisie ilość może być za mała i nie zaspokoić Twoich kubków smakowych. Tak jak zwykle – doprawienie potraw to sprawa indywidualna :)

Domowy pasztet drobiowy jest bezglutenowy :) Do jego wykonania można użyć również nogi z kurczaka i warzywa, które pozostały nam po gotowaniu rosołu. W naszym przepisie wykorzystujemy wszystkie gotowane w wywarze warzywa, tak aby nic się nie zmarnowało. Jeśli Tobie również przyświeca idea nie marnowania żywności i recyklingu jedzenia, to wykorzystaj je również (własnie te pochodzące z „niedzielnego rosołu”) :)


Składniki:
  • 2 duże nogi z kurczaka (waga mięsa po ugotowaniu to ok 350 g)
  • 200 g wątróbki z indyka
  • 2 jaja
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 170 g marchwi
  • 70 g selera
  • 70 g cebuli
  • 150 g pietruszki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/3 łyżeczki imbiru

Przygotowanie:
  1. Nogi z kurczaka, cebulę, marchew, pietruszkę, seler, ziele angielskie i liść laurowy umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 40 minut do miękkości mięsa i warzyw.
  2. Wyjmujemy z powstałego rosołu wszystkie składniki i czekamy aż wystygną. Mięso oddzielamy od kości i mielimy w maszynce do mielenia mięsa (razem ze skórką). Wszystkie warzywa również mielimy. Liść laurowy i ziele angielskie wyrzucamy.
  3. Na patelni z tłuszczem podsmażamy wątróbkę, studzimy, mielimy i dodajemy do wcześniejszych składników.
  4. Do masy na pasztet dodajemy 2 jaja oraz 100 ml wywaru, który powstał podczas gotowania nóg z kurczaka i warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatałową, imbirem. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
  5. Pasztet wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Czekamy aż pasztet całkowicie wystygnie. Można pokroić na mniejsze porcje i zamrozić w zamrażarce.
  8. Gotowe. Smacznego :)

DSC06034-001

2 thoughts on “Domowy pasztet drobiowy bezglutenowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website