Gofry bezglutenowe

Gofry bez glutenu są u nas serwowane na śniadanie, kolację, deser i jako przekąska :) Po przetestowaniu różnych proporcji składników publikujemy naszym zdaniem najlepsze rozwiązanie. Szybkie przygotowanie i pyszny smak sprawia, że gofry stały się jednym z naszych ulubionych dań tego lata. Polecam nabyć gofrownicę (my posiadamy jedną z najtańszych i o mniejszej mocy, co wydłuża czas pieczenia gofrów, ale nie ujmuje im smaku). Gofry świetnie smakują na ciepło i na zimno.


Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbijamy -białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijam mikserem na sztywno.
  2. W drugiej misce mieszamy mleko, mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej i żółtka.
  3. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Masa powinna mieć gęstą konsystencję (gęstszą niż ciasto naleśnikowe).
  4. Tak przygotowaną masę nakładamy na dobrze rozgrzane płytki gofrownicy. Płytki te powinny być przed pierwszym użyciem nasmarowane olejem. Ilość nakładanego ciasta powinna być dostosowana do wielkości gofrownicy. Zbyt mała ilość ciasta spowoduje, że górna część gofrów będzie niedopieczona (bez charakterystycznych zagłębień), natomiast zbyt duża ilość może zalać maszynę.
  5. Gofry pieką się ok. 3-10 min. w zależności od mocy gofrownicy. Po upieczeniu pierwszych gofrów dostosować długość pieczenia w kolejnych próbach. W przypadku niedopieczenia górnej części gofrów można w trakcie pieczenia odwrócić je.
  6. Gofry serwować z ulubionymi dodatkami- bitą śmietaną, dżemem, owocami.
  7. Gotowe!

Smacznego :)

gofry bezglutenowe

gofry bezglutenowe z bita śmietaną

gofry bezglutenowe z owocami

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website