Jajka faszerowane – szybkie danie z awokado

Jaja faszerowane to szybki przepis na atrakcyjne danie, które cieszy nie tylko oko, ale też żołądek. W skład proponowanego przez Nas farszu wchodzą szeroko dostępne: awokado i rzodkiewka. Jest to propozycja na śniadanie, która równie dobrze sprawdzi się podczas imprezy jako przekąska.

Niemniej jednak warto wykorzystać ten przepis podczas przygotowywania śniadania wielkanocnego, które w tym wydaniu będzie trochę mniej standardowe.


Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 awokado
  • 2 rzodkiewki do farszu
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/2 ząbku czosnku
  • sól, pieprz do przyprawienia
  • rukola / pietruszka do dekoracji (opcjonalnie)
  • 1 rzodkiewka do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jajka przekrawamy wzdłuż na dwie części. Z każdej połówki wycinamy ok. 1/3  środka (robiąc podłużne nacięcia). Spód jajka ścinamy, aby polówki jajka nie przewracały się. Wyciętą część jajka rozgniatamy widelcem.
  2. Miąższ z obranego awokado rozgniatamy widelcem.
  3. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.
  4. Rzodkiewki kroimy w bardzo drobna kosteczkę.
  5. Mieszamy widelcem rozgniecioną część jajek, rozgniecione awokado, czosnek, pokrojoną rzodkiewkę oraz majonez. Całość doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  6. Tak przygotowany farsz przekładamy do wydrążonych jajek. Dekorujemy rzodkiewką pokrojoną w plasterki oraz rukolą.
  7. Jajka można podawać w asyście majonezu zmieszanego z  jogurtem naturalnym w proporcji 1:1, a także pieczywa.
  8. Gotowe!

Smacznego :)

jajka faszerowane z awokado

 

jajka faszerowane

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website