Przekąska na imprezę z ciecierzycy prażonej

Zdrowa przekąska, o nietypowym smaku to Nasza dzisiejsza propozycja. Ciecierzyca, która stanowczo zbyt rzadko gości na Naszych stołach została zaproszona dzisiaj jako gość główny na seans telewizyjny w postaci przekąski :) Zachęcam do „popełnienia” ciecierzycy na chrupko :)


Składniki:
  • 1/2 puszki ciecierzycy lub wcześniej ugotowana sucha ciecierzyca
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju

Przygotowanie:
  1. Ciecierzyce z puszki odsączamy z zalewy. Gdy dysponujemy suchą ciecierzycą najpierw gotujemy ją wg przepisu, który znajdziemy tutaj.
  2. Ziarna ciecierzycy osuszamy na papierowym ręczniku, a następnie mieszamy dokładnie z oliwą/olejem.
  3. Natłuszczoną ciecierzyce obsypujemy papryką, solą, ziołami i dokładnie mieszamy. Użyć też możemy innych ziół – takich, które najbardziej lubimy.
  4. Tak przygotowaną ciecierzycę wykładamy na blachę i pieczemy ok. 20 min w temperaturze 140 stopni Celsjusza (funkcja grzałka góra + dół), do momentu aż ziarna będą chrupkie z zewnątrz. Gotowa ciecierzyca ma chrupiącą skórkę, a miękkie wnętrze :) Przekąska ta najlepiej smakuje podana zaraz po przygotowaniu, na ciepło.
  5. Gotowe!
Smacznego :)

ciecierzyca prażona

przekąska na imprezę z ciecierzycy prażonej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website