Szybki deser cytrynowy z galaretką

Jest to przepis na deser, który można przygotować w 10 min. Używając owoców mrożonych i gotowej bitej śmietany otrzymamy ekspresową owocową przekąskę. Gdy korzystać będziemy ze składników świeżych proces wykonania nieznacznie się wydłuża. Mimo to, ten orzeźwiający deser to kwestia połączenia kilku produktów, które są dostępne w każdym sklepie. Prostota tego deseru sprawia, że jest on szybki w przygotowaniu i jednocześnie smaczny -takie połączenia lubimy najbardziej :)

Co więcej jest to deser bezglutenowy :)

 


Składniki (4 porcje):
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 20 mrożonych truskawek, 1,5 pokrojonego w plastry mrożonego banana lub dowolne owoce mrożone (lub świeże)
  • bita śmietana w sprayu (lub 300 ml śmietany kremówki 36% i 4 łyżki cukru pudru)

Przygotowanie:
  1. Galaretkę zalewamy gorącą wodą (wody powinno być mniej o ok. 50 mililitrów niż jest to wskazane na opakowaniu galaretki, czyli dla standardowej galaretki ok. 450 mililitrów) i mieszamy do rozpuszczenia.
  2. Do ozdobnych szklanek wkładamy po 5 truskawek, kilka plasterków banana.
  3. Owoce zalewamy rozpuszczona galaretką. Jeżeli używamy owoców mrożonych, to galaretka stygnie natychmiast i można ją włożyć do lodówki na kilka minut gdzie stężeje. Jeśli używamy owoców świeżych, to proces się wydłuża i musimy odczekać, aż galaretka ostygnie i stężeje.
  4. Dekorujemy całość bitą śmietaną w sprayu (najłatwiejsza i najszybsza opcja) lub ubijamy zimną śmietanę kremówkę 36% z cukrem pudrem i nią dopiero dekorujemy deser. Dekoracja bitą śmietaną powinna się odbywać tuż przed podaniem deseru. Samą galaretkę z owocami można przechowywać w lodówce do czasu podania.
  5. Gotowe!
Smacznego :)

 

deser z truskawkami

szybki deser

deser cytrynowy z galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website