Domowy ketchup z dyni

Robienie domowych przetworów ma wiele zalet. Przede wszystkim są one tańsze niż odpowiedniki kupowane w sklepach. Dodatkowo posiadamy pewność co do ich składu (nie zawierają żadnych polepszaczy smakowych, sztucznych barwników, substancji konserwujących, środków zagęszczających oraz sztucznych słodzików). Domowe przetwory to także smak dzieciństwa, okazja do rodzinnego gotowania i odkrywanie nowych smaków :)

Poza standardowymi przetworami fajnie jest wprowadzać w swoim domu nowe tradycje kulinarne. Taką nowością jest dla nas ketchup z dyni. Jest to sos, który niezwykle nam zasmakował. Korzystaliśmy z niego podczas śniadań (ketchup do parówki), kolacji (sos do posmarowania ciasta pizzy) oraz obiadu (sos do mięsa).

Przechowywanie ketchupu z dyni jest bardzo proste. Gdy chcemy przechować go dłużej, należy go pasteryzować. Natomiast gorący ketchup przelany do suchych, wyparzonych słoików i natychmiast zakręcony suchą pokrywką pozostanie zdatny do spożycia przez około miesiąc gdy przechowujemy go w lodówce.


Składniki:
  • 1 kg miąższu dyni (bez skórki i bez pestek)
  • 500 g pomidorów
  • 200 g papryki czerwonej
  • 130 g cebuli
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki octu
  • 150-180 g cukru
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii

Przygotowanie:
  1. Pomidory kroimy w dużą kostkę. Usuwamy twarde szypułki. pomidory przekładamy do garnka o grubym dnie, przykrywamy pokrywką, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Czekamy aż pomidory trochę przestygną, po czym miksujemy je na gładką masę i jeszcze przecieramy je przez sitko. Aby cały miąższ (bez skórek i pestek) przeszedł przez sito warto użyć do przecierania drewnianej łyżki.
  2. Dynię trzemy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy malakserem /thermomixem. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę lub też rozdrabniamy posiadanym robotem kuchennym.
  3. Rozdrobnione warzywa (dynia, papryka, cebula) posypujemy solą, łączymy z ugotowanym przecierem pomidorowym i gotujemy 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Podczas gotowania mieszamy warzywa co kilka minut drewnianą łyżką. Następnie gotujemy ketchup z dyni jeszcze 10 minut bez pokrywki na średnim ogniu aby odparował nadmiar wody. Wraz z tym jak woda będzie odparowywać ryzyko przypalenia ketchupu jest coraz większe dlatego trzeba kontrolować cały czas stan ketchupu i mieszać co kilka minut. Im większy ogień, tym woda szybciej odparuje.
  4. Do warzyw dodajemy ocet, cukier i przyprawy. Ketchup z dyni doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcamy słoiki zawsze czystymi, wyparzonymi i suchymi zakrętkami.
  5. Słoiki pasteryzujemy gotując je w garnku z wodą (sięgającą co najmniej 2/3 wysokości słoików) przez 15 minut na bardzo małym ogniu.
  6. Po pasteryzacji słoiki z ketchupem odwracamy do góry dnem.
  7. Gotowe. Smacznego :)

domowy ketchup z dyni

4 thoughts on “Domowy ketchup z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website