Domowy syrop z cebuli i czosnku na wzmocnienie odporności

Domowy syrop z cebuli i czosnku to sprawdzony sposób na wzmocnienie odporności. Niejednokrotnie pomógł wyjść z przeziębienia dzieciom i dorosłym. U nas pomagał na bolące gardło, kaszel i katar. Dawka wyjściowa to z reguły 3 razy po jednej łyżeczce. U Was w domu też się stosuje ten naturalny syrop?

Stosując syrop z cebuli i czosnku pamiętaj, że nie jest to lekarstwo na wszystkie choroby! Jeśli Ty lub Twoje dziecko zmaga się z chorobą zawsze koniecznie skonsultuj się z lekarzem.


Składniki:
  • 2 nieduże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki cukru /miodu

Przygotowanie:
  1. Cebulę obieramy i  kroimy w drobna kostkę.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  3. Cebulę, czosnek i cukier mieszamy w szklance, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin (3-6 godzin). Cieple miejsce, to na przykład kaloryfer, piec lub miejsce w pobliżu gdzie gotujemy obiad/pieczemy ciasto. Jeśli nie jesteś w stanie w swoim domu znaleźć takiego miejsca, to sprawdzi się też sposób, w którym nagrzewamy piekarnik do temperatury 40 stopni Celsjusza, wyłączamy go i wkładamy do niego szklankę z cebulą, czosnkiem i cukrem. W czasie gdy nagrzany piekarnik będzie się chłodził w naszej szklance powstanie syrop 😉
  4. Po powstaniu syropu na dnie szklanki, można przełożyć go w miejsce chłodne, gdzie panuje zwykła temperatura pokojowa.
  5. Syrop zużywamy w ciągu 48 godzin. Nabieramy go łyżeczką bezpośrednio ze szklanki.
  6. Gotowe. Smacznego :)

domowy syrop z cebuli i czosnku na wzmocnienie odporności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website