Leczo z cukinii na zimę w słoikach

Leczo z cukinii to jedno z obowiązkowych dań w jesiennym menu. Gdy chcemy powrócić do tych smaków zimą koniecznie musimy zrobić kilka słoików leczo z cukinii :) Jest to leczo warzywne. Podgrzewając leczo ze słoika możemy jednak dodać kiełbaskę, która na pewno wzbogaci posiłek. W ten sposób mamy przygotowany ekspresowy obiad w kilka minut :)

Niepasteryzowane słoiki (jak w przepisie poniżej) zachowują swe wartości tylko przez jeden sezon, przechowywane w zimnym i ciemnym miejscu. Jeśli chcesz wydłużyć trwałość przetworu należy je pasteryzować, czyli gotować ok. 10 minut w garnku z wodą, która sięga do 2/3 wysokości słoików.


Składniki (na 4 litrowe słoiki):
  • 1,5 kg obranej, pozbawionej pestek cukinii
  • 200 g czerwonej papryki
  • 250-300 g cebuli
  • 500 g pomidorów
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona
  • ewentualnie 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
  1. Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy miąższ (jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba usuwać pestek ze środka) i kroimy na paski. Każdy pasek siekamy, aby powstały niezbyt duże talarki. 
  2. Pokrojoną cukinię wkładamy do garnka o grubym dnie, zalewamy 2/3 szklanki wody, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. 
  3. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i dodajemy kolejne składniki: posiekaną w kostkę cebulę, paprykę i pomidory (które wcześniej obieramy ze skórki np. ostrą obieraczką do warzyw).
  4. Całość dusimy do miękkości warzyw tj. 25-30 minut na małym ogniu. Na końcu gotowania można dodać koncentrat pomidorowy (nie trzeba).
  5. Doprawiamy leczo przyprawami: solą, pieprzem i papryką słodką mieloną.
  6. Gorące leczo przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Gwint słoika i zakrętki musi być suchy podczas zakręcania.
  7. Słoiki odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
  8. Tak przygotowane leczo zachowuje swoje walory przez ok. 3-4 miesiące przechowywane w zimnym i ciemnym miejscu.
  9. Gdy chcemy wykorzystać leczo ze słoika powinniśmy je ponownie zagotować w garnku z np. pokrojoną kiełbaską.
  10. Gotowe. Smacznego :)

leczo z cukinii do sloika na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website