Proste ogórki kiszone na zimę

O pozytywnych walorach i niezwykłym smaku kiszonych ogórków nie trzeba nikogo przekonywać.  Pozostaje jedynie przekazać najprostszy przepis na ogórki kiszone jaki do tej pory widzieliście 😉 Jest to przepis wykorzystywany u nas każdego roku – sprawdzony i niezawodny. Dzięki pasteryzacji słoików z ogórkami, możemy cieszyć się ich smakiem w zimie.

Warto wiedzieć, że ilość 10 kg średniej wielkości ogórków mieści się mniej więcej w 12 litrowych słoikach i potrzeba do niej ok. 10 litrów zalewy.


Składniki:
  • ogórki
  • koper
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
  • liście porzeczki
  • woda
  • sól

Przygotowanie:
  1. Ogórki myjemy i usuwamy pozostałe ogonki.
  2. Słoiki i zakrętki na ogórki myjemy i wyparzamy (w gorącej wodzie, w piekarniku lub mikrofalówce).
  3. Na spodzie słoików (o pojemności 1 litra) układamy po 2 liście porzeczek. Następnie ciasno układamy ogórki w słoiku. Ogórków powinno być tyle, abyśmy bez problemu mogli je potem zalać wodą w całości.
  4. Między ogórki wkładamy po 1 baldachimie kopru, 1 ząbku czosnku pokrojonym na 4 mniejsze części, niewielką ilości korzenia chrzanu (ok. 1 cm x 2 cm).
  5. Przygotowujemy zalewę, w której na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli, a następne całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącą wodą z solą zalewamy ogórki w słoikach. Słoiki zakręcamy.
  6. Tak przygotowane ogórki zostawiamy na 6-8 dni. Po tym czasie otwieramy jeden słoik i sprawdzamy czy ogórki się ukisiły. Kiszone ogórki musimy pasteryzować, aby bez problemu dotrwały do zimy. Dlatego słoiki należy włożyć do wody (woda musi sięgać do 3/4 wysokości słoika) i gotować ok. 5 minut od czasu zawrzenia wody. Słoiki wyciągamy z wody, dokręcamy zakrętkę, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
  7. Ogórki kiszone przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.
  8. Gotowe :) Smacznego :)

proste ogórki kiszone przepis na zimę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website