Tarte jabłka na zimę w słoikach

Jabłka w słoikach to aromat jesieni zamknięty w spiżarni :) Można je wykorzystać do wykonania szarlotki lub ryżu z jabłkami. Fajnie smakują też jako słodki deser wyjadany ze słoika łyżeczką lub wszędzie tam gdzie potrzebujemy musu jabłkowego. Jabłka na zimę to standardowy przepis wykonywany w moim rodzinnym domu. Czy i u Was wykonuje się takie przetwory? Jeśli nie, to na pewno te jabłka na zimę Wam zasmakują, a proporcje do przepisu zostaną zwielokrotnione :)

Zawsze przed przystąpieniem do produkcji przetworów należy odpowiednio przygotować słoiki i zakrętki. Powinny one być dobrze umyte, a następnie wyparzone (w gorącej wodzie, w piekarniku lub mikrofalówce).


Składniki (na 2 słoiki 400 ml):
  • 1,4 kg jabłek
  • 120 g cukru

Przygotowanie:
  1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Odciskamy dłońmi nadmiar soku z startych jabłek. Nie trzeba używać bardzo dużo siły, wystarczy do tego delikatna kobieca ręka :)
  3. Do jabłek dodajemy cukier i mieszamy.
  4. Jabłka przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Jabłka układamy ściśle do wysokości 3/4 słoików.
  5. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Przebieg pasteryzacji: Słoiki wkładamy do garnka, w którym ilość wody powinna sięgać wysokości jabłek w słoikach. Wodę zagotowujemy. Czas pasteryzacji liczymy od zagotowania wody. Podczas pasteryzacji woda powinna jedynie lekko bulgotać.
  6. Słoiki wyjmujemy z wody, dokręcamy zakrętki.
  7. Tarte jabłka na zimę przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
  8. Gotowe. Smacznego :)

tarte jabłka na zimę w słoiku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website