Wiśnie w syropie

Kilka słoiczków wiśni w słodkim syropie zawsze warto mieć w spiżarni. Mogą posłużyć do przygotowania ciast, koktajli czy domowych lodów. Przetwory z owoców sezonowych zamknięte w słoikach, to jedne z najbardziej przydatnych składników do deserów, śniadań czy dania głównego. Czy nie zgodzicie się, że dżemy, kompoty, powidła, pasteryzowane owoce najlepiej smakują gdy już nie możemy dostać świeżych owoców na straganach? Zabezpieczcie się na jesień/zimę/wiosnę i zróbcie kilka prostych przetworów. Nie pożałujecie :)


Składniki:
  • 1 kg wydrylowanych wiśni (potrzeba ok 1,2 kg wiśni jeszcze z pestkami)
  • 150 g cukru
  • 150 ml wody

Przygotowanie:
  1. Umyte i pozbawione pestek wiśnie przekładamy do wyparzonych słoików (słoiki wyparzamy gorącą wodą lub w piekarniku/kuchence mikrofalowej). Sok z wiśni, który powstał podczas drylowania pestek również wlewamy do słoików z wiśniami.
  2. W garnku gotujemy wodę, dodajemy cukier i mieszamy by się rozpuścił.
  3. Gorącym płynem zalewamy wiśnie. Zakręcamy szczelnie słoiki.
  4. Słoiki pasteryzujemy gotując w wodzie sięgającej do 3/4 słoika przez 20 minut od momentu zawrzenia wody. Gotująca woda powinna jedynie lekko bulgotać.
  5. Tak zapasteryzowane słoiki odwracamy do góry dnem i czekamy do wystygnięcia.
  6. Wiśnie w syropie przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.
  7. Gotowe. Smacznego :)

wiśnie w syropie w słoiku na zimę


Róbmy przetwory! 2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website