Elastyczne naleśniki bezglutenowe

Te naleśniki bezglutenowe nie łamią się, są elastyczne i smakują niemal identycznie jak glutenowe. Okazuje się, że do zrobienia idealnych naleśników nie są potrzebne gotowe mieszanki mąki bezglutenowej. Wystarczą trzy rodzaje naturalnie bezglutenowych mąk: mąka ryżowa, mąka kukurydziana, skrobia kukurydziana. Te naleśniki nie mają intensywnego  posmaku kukurydzy czy ryżu. Dla wielu osób (a szczególnie dzieci) problemem w naleśnikach bezglutenowych jest właśnie charakterystyczny posmak, który wynika z charakteru używanych mąk np. posmak gryczany lub kukurydziany. W tych naleśnikach problem ten został wyeliminowany. Ciasto stworzone z poniższych proporcji jest raczej rzadkie, nie musimy go odstawiać przed smażeniem – jest gotowe do użycia natychmiast po przygotowaniu. Jeśli chcesz je wykorzystać później, to wystarczy miseczkę z ciastem włożyć do lodówki, po czym przed użyciem dokładnie wymieszać. Ciasto należy też każdorazowo przemieszać przed wylewaniem kolejnych porcji na patelnię, ponieważ mąki osiadają na dnie miski.

Te elastyczne naleśniki bezglutenowe sprawdzają się jako słodkie śniadanie, szynki obiad i prostą kolację :) Można je też wykorzystać jako naleśniki do krokietów bezglutenowych.

Dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki w bezglutenowej kuchni polecam niebanalne naleśniki jaglane, proste naleśniki owsiane i aromatyczne naleśniki gryczane.


Składniki:
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 duże jaja
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy mikserem do momentu, aż nie będzie grudek w cieście.
  2. Patelnię natłuszczamy przed pierwszym smażeniem  i wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię. Rozprowadzamy ciasto naleśnikowe kolistym ruchem ręki.
  3. Naleśniki smażymy ok. 1 minutę z jednej strony i przewracamy delikatnie na drugą stronę przy pomocy płaskiej, drewnianej łopatki. Smażymy do zarumienienia. Naleśniki smażymy na średnim ogniu. Przed nabraniem kolejnej porcji ciasta należy dokładnie przemieszać ciasto aby mąki nie osiadały na dnie naczynia.
  4. Gotowe. Smacznego :)

elastyczne naleśniki bezglutenowe z naturalnie bezglutenowych mąk bez miksów

One thought on “Elastyczne naleśniki bezglutenowe

  1. Nie próbowałam jeszcze takich naleśników. Tym bardziej, że nigdy nie były moim ulubionym daniem. Te Twoje jednak wyglądają tak apetycznie, że chyba się skuszę! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website