Jaglane pancakes przełożone dżemem

Wszechstronne wykorzystanie kaszy jaglanej jest dosyć proste. Po Jaglance z musem truskawkowym przyszła pora na kolejną propozycję śniadaniową z tą królową kasz :) Są nią jaglane pancakes przełożone dżemem truskawkowym. To słodkie, smaczne i delikatne placuszki. Tym razem nadaliśmy im kształt serca, które z pewnością spodobają się małżonkowi, dziecku, znajomym. Jeśli posiadacie sylikonowe foremki do smażenia placków / jajek, to możecie nadać plackom dowolny kształt.


Składniki (ok. 6 dużych placków w kształcie serca):
  • 100 g suchej kaszy jaglanej (ok. 200 g ugotowanej)
  • 2 jaja (osobno żółtka i białka)
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego)

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną płuczemy dokładnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy gorącą wodą. Zabiegi te mają usunąć gorycz z kaszy.
  2. Kaszę zalewamy 1 szklanką wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut na niewielkim ogniu. Nie ma konieczności mieszania kaszy w trakcie gotowania. Podczas gotowania kasza powinna wchłonąć całą wodę.
  3. Tak ugotowaną kaszę miksujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki: 2 żółtka, mąkę ryżową, oliwę, cukier i miksujemy.
  4. W osobnej mice ubijamy białka z szczyptą soli na sztywną pianę, po czym dodajemy ją łyżką do masy jaglanej delikatnie mieszając.
  5. Patelnię pokrytą nieprzywierającą powłoką nagrzewamy i natłuszczamy olejem przed pierwszym smażeniem, po czym wylewamy na patelnię ciasto za pomocą łyżki. Pancakes jaglane pieczemy na małym ogniu po ok 3 min. na jednej stornie, po czym delikatnie przewracamy placki na drugą stronę. Jeśli ogień pod patelnią będzie zbyt duży placki się przypieką, ale nie nabiorą zwartej konsystencji i będziemy mieć trudność w ich obróceniu. Dlatego tak ważne jest cierpliwe smażenie :)
  6.  Jeśli posiadamy dobrą patelnię, to nie trzeba jej natłuszczać za każdym razem i wystarczy pierwsze natłuszczenie.
  7. Usmażony placek smarujemy dżemem i układamy na nim kolejny placek, który również smarujemy i przykrywamy trzecim placuszkiem.

 

Uwagi: Aby uzyskać kształt serca z owalnych placuszków wycinamy foremką serca, lub podczas smażenia używamy specjalnych sylikonowych foremek, które nadają kształt już na patelni. U Nas placki jaglane smażyliśmy używając specjalnego sylikonowego wzoru serca, który kosztuje kilka złotych.

placki z kaszy jaglanej na słodko na śniadanie

jaglane pancake placki z kaszy jaglanej

placki jaglana pancake z dżemem na słodko


Pancake Day

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website