Jajecznica dla niemowlaka

Dziecku, które  skończyło 10 miesiąc życia, można przygotować pierwszą jajecznicę. Może ono bowiem już wtedy jeść białko i żółtko. Jest to zdrowy, smaczny i sycący posiłek. Będzie to jajecznica gotowana na parze (u mnie ze szczypiorkiem). Należy pamiętać, że jajecznicy dla dziecka się nie soli!

Przed przystąpieniem do pracy warto zajrzeć na ogólne wskazówki dotyczące smażenia jajecznicy: Jak zrobić idealną jajecznicę?


Jajecznica dla dziecka na parze:

Składniki:

  • 1 jajko
  • łyżeczka mleka
  • łyżeczka masła
  • opcjonalnie drobno posiekany szczypiorek lub koperek

Przybory kuchenne:

  • garnek z gotująca się wodą
  • miseczka (nie plastikowa, ponieważ może się stopić pod wpływem temperatury!)
  • widelec
  • drewniana łyżka
  • ściereczka / rękawica kuchenna

Sposób przygotowania:

  1. Wybij do miseczki jajko, dodaj masło, mleko, szczypiorek lub koperek i delikatnie wymieszaj składniki.
  2. Włóż miseczkę na garnek z gotującą się wodą. Miseczka musi być dopasowana rozmiarem do garnka, tak aby nie była zbyt duża lub zbyt mała. Idealne proporcje wymiarów miseczki i garnka na zdjęciu poniżej. Warto między miseczkę i garnek włożyć widelec (lub inny sztuciec), aby miseczka -szczególnie gdy używamy metalowej – nie zassała się do garnka.DSC02744
  3. Miseczka w trakcie przyrządzania jajecznicy stanie się gorąca, a para z gotującej się wody może Nas oparzyć. Warto więc wszelkie czynności wykonywać przez ściereczkę lub w rękawicy kuchennej.
  4. Masę jajeczną, która znajduje się w miseczce mieszaj aż do chwili, gdy białko i żółtko będą ścięte.
  5. Gotowe. Smacznego :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website