Jak zrobić idealną jajecznicę?

Dobra jajecznica to idealny posiłek na początek dnia. Każdy może ją przygotować, ale też każdy może ją zepsuć. Jak przyrządzić idealną? Podążajcie za Naszymi wskazówkami.

  • Jajka powinny być najlepszego gatunku. Optymalnie jest, gdy pochodzą one od kur z wolnego wybiegu (oznaczenie pochodzenia jest na każdym opakowaniu z jajkami -wypisane bardzo malym druczkiem).
  • Jajka nie mogą być przeterminowane. Data ważności jest na każdym jajku.
  • Jajko przed rozbiciem należy dokładnie umyć, a najlepiej sparzyć gorącą wodą. Jest to ważne, ponieważ  jajko lub jego opakowanie mogą być skażone mikrobiologicznie. Mycie jaj zmniejsza ryzyko zatruć pokarmowych!
  • Podczas wbijania jajek na patelnię trzeba uważać, by nie dostały się tam fragmenty skorupki.
  • Jajecznica najlepiej smakuje na maśle (nie margarynie).
  • Jajecznica powinna być solona dopiero na talerzu.
  • Do mieszania jajecznicy używa się drewnianej łyżki.
  • Szczypiorek, cebula, boczek, kiełbasa, słonina, pieczarki, pomidory – wszystkie te składniki mogą urozmaicić smak jajecznicy.

Składniki (2 osoby):

  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Łyżeczkę masła rozprowadzamy na patelni, tak by było gorące (nie paliło się).
  2. Wbijamy jaja.
  3. Regulujemy ogień pod patelnią, aby nie był zbyt duży. Jajka smażymy na średnim ogniu. Od czasu do czasu można ściągać patelnię z palnika.
  4. Po wbiciu jaj na patelnię, pozwólmy im się nieco ściąć, a dopiero potem mieszajmy.
  5. Najpierw mieszamy białka, omijając slalomem żółtka. Gdy białka się już lekko zetną przebijamy żółtka i delikatnie mieszamy całość.
  6. Jajka są gotowe wtedy, gdy są miękkie i delikatne, a nie półpłynne.
  7. Czas smażenia jajek to ok. 2 min.
  8. Jajecznice doprawiamy solą na talerzu.
  9. Gotowe.

Smacznego.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website