Naleśniki jaglane z kaszy jaglanej

Naleśniki jaglane to prawdziwa bomba! :) Są bardzo dobre, elastyczne, długo zachowują świeżość. Do tej pory faworytami w grupie naleśników/placków, były naleśniki owsiane jednak te z kaszy jaglanej detronizują je 😉 Czas przygotowania ich jest nieco dłuższy ze względu na dodatkowe gotowanie kaszy jaglanej, ale gdy na przykład zostało nam trochę tej cennej kaszy z obiadu, to danie przygotujemy równie szybko jak zwykłe naleśniki. Istotne jest, by kasza którą wykorzystujemy była pozbawiona goryczy- wtedy naleśniki są idealne :) Z kolei gdy lekka gorycz Wam nie przeszkadza, to proces gotowania kaszy nie jest tak istotny. Naleśniki z kaszy jaglanej można podawać z dodatkami słodkimi (dżemy/ musy/twaróg) i wytrawnymi (mięso/warzywa). Smakują niesamowicie- przekonajcie się sami :)


Składniki:
  • 350 g ugotowanej kaszy jaglanej (u nas z 100 g suchej kaszy jaglanej)
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • mleko 150 ml+290 ml

Przygotowanie:
  1. Bardzo ważne jest aby podczas gotowania kaszy jaglanej pozbyć się z niej goryczy. Dlatego suchą kaszę jaglaną prażymy na rozgrzanej patelni, następnie przesypujemy na sitko, płuczemy intensywnie pod strumieniem bieżącej wody, a na koniec przelewamy wrzątkiem. Wszystkie te zabiegi szczegółowo opisane są tutaj -> Jak gotować kaszę jaglaną?
  2. Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy na gładką masę z 150 ml mleka.
  3. Następnie dodajemy resztę mleka (290 ml), jajko, skrobie ziemniaczaną, cukier, olej i mieszamy. Ciasto jest trochę gęstsze niż standardowe ciasto naleśnikowe, ale bez problemu wylewa się na patelnię. Jeśli jednak podczas smażenia zauważysz, że jest zbyt gęste -dolej trochę mleka, lub zbyt płynne -dodaj trochę skrobi.
  4. Naleśniki jaglane smażymy na patelni skropionej olejem (rozprowadzonym po powierzchni patelni np. sylikonowym pędzelkiem). Jeśli posiadasz dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką, to wystarczy jedynie posmarować patelnię olejem przed usmażeniem pierwszego naleśnika. Resztę można smażyć bez tłuszczu :) Naleśniki przewracamy płaską, drewnianą łyżką na drugą stronę gdy ich boki zaczną odchodzić od patelni.
  5. Gotowe. Smacznego :)

naleśniki jaglane z kaszy jaglanej

2 thoughts on “Naleśniki jaglane z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website