Naleśniki owsiane

Te naleśniki są cudowne! Wśród bezglutenowych naleśników, to owsiane wysuwają się na prowadzenie ze względu na swój smak, konsystencję i prostotę. Są one sprężyste, smaczne, super szybkie :)

Naleśniki owsiane można zjeść z dodatkami słodkimi (dżem, miód, twarożek) i wytrawnymi (farsz z szpinaku, mięsa mielonego, wędzonych ryb, sera feta). Za każdym razem smakują równie dobrze. Jeśli planujesz zrobić naleśniki w wersji na słodko, to możesz dodać trochę cukru do ciasta.

Do wykonania naleśników owsianych użyliśmy bezglutenowej mąki owsianej Provena, aby mieć stuprocentową pewność, że nie jest niczym zanieczyszczona.

 


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki owsianej (u nas firmy Provena)
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżeczka oleju lub rozpuszczonego masła

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy rózgą do momentu, aż nie będzie grudek w cieście.
  2. Patelnię natłuszczamy przed pierwszym smażeniem  i wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię. Rozprowadzamy ciasto naleśnikowe kolistym ruchem ręki.
  3. Naleśniki smażymy ok. 1 minutę z jednej strony i przewracamy delikatnie na drugą stronę przy pomocy płaskiej, drewnianej łopatki. Smażymy do zarumienienia.
  4. Gotowe. Smacznego :)

naleśniki owsiane z mąki owsianej bez glutenu

 

6 thoughts on “Naleśniki owsiane

  1. Bardzo smaczne i cudownie proste choć z tej ilości kilka wychodzi (5) więc trzebaby pomnożyć x 2 😉 Ją zrobilam na kozim mleku ale nie czuć różnicy w smaku.Troszkę musiałam rozrzedzic ;-).Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website