Placki z gruszkami i serkiem mascarpone

Placuchy, racuchy czy naleśniki to kanon śniadaniowy. Bez mąki pszennej też można wyczarować fajne placuszki. Te bezglutenowe placki z gruszkami i serkiem mascarpone staną się na pewno u nas częstym gościem. A u Was co króluje na śniadanie?

Robiąc placki bezglutenowe warto zaopatrzyć się w DOBRĄ patelnię z nieprzywierającą powłoką. Oszczędzi to Wam wiele nerwów (placki będą ładnie odchodzić od patelni), zaoszczędzi czas (nie zmarnujecie go na nieudane placki) i pozwoli na stworzenie pysznych śniadań.


Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki ryżowej
  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jaja (rozmiar L)
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1,5 gruszki
  • 1/2 łyżeczki oleju
do podania:
  • 200 ml śmietany 30% dobrze schodzonej
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
  1. Jajka, cukier, serek mascarpone dokładnie mieszamy rózgą lub mikserem.
  2. Dodajemy mąki, mleko, olej oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę gruszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni natłuszczonej olejem. Placki nakładamy łyżką i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor, do momentu gdy będą ładnie odchodzić od patelni, po czym przewracamy na drugą stronę.
  4. Jeśli posiadasz dobrą patelnie z nieprzywierającą powłoką, to natłuszczenie jej np. olejem przed nałożeniem pierwszej partii placków wystarczy. Kolejne placki można już smażyć bez oleju.
  5. Do podania placków przygotowujemy krem. Serek mascarpone ucieramy mikserem ok. 1 minuty, dodajemy schłodzoną śmietanę i ubijamy jeszcze ok. 2 minuty. Na koniec dodajemy cukier puder i mieszamy.
  6. Gotowe. Smacznego :)

bezglutenowe placuszki z gruszką i serkiem mascarpone

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*
*
Website